A Sony megújíthatja a tükörreflexes fényképezőket

Vágólapra másolva!
Folyamatosan működő autofókusszal és kisebb mérettel próbálja meg elcsábítani a Sony a digitális tükörreflexes kamerát használó fotósokat. A Sony A33 és A55 keresőjéből akkor se tűnik el a kép, amikor fotót vagy videót készítenek vele, köszönhetően a fix, félig áteresztő tükör vadonatúj technológiájának.
Vágólapra másolva!

Kisebb, felcsapódó tükör nélküli, cserélhető objektíves kamerákat dob piacra szeptemberben a Sony. Az A33 és A55 típusjelű készülékekben félig átlátszó, fixen beépített tükörre cserélték a cég mérnökei az ismert tükörreflexes mechanikát, így kisebb testbe lehet beépíteni az elektronikát.

Az új megoldás rendkívül gyors sorozatot, halkabb exponálást tesz lehetővé (hiányzik a tükör mozgásának zaja), illetve videózás közben is folyamatos lehet az élességállítás. A fix tükör ugyanis a fény egy részét egy a mozgó tükrös DSLR-eknél megszokott, a kompaktokénál hatékonyabb fázis autofókusz rendszerhez irányítja, míg a maradék a fő érzékelőre vetül, amely nemcsak az elektronikus keresőt szolgálja ki, hanem a hátsó, kinyitható és élőképet is biztosító LCD-t is.

Egyszerre jut el a fény az érzékelőre és a fotós által használt keresőre

A hagyományos tükörreflexes készülékekben az objektívbe jutó fényt egy mozgatható tükör irányítja. Leeresztett állapotban a készülék keresőjébe jut a nyaláb, ezt látjuk komponálás közben, míg felvétel készítéskor a tükör felcsapódik és a fény a mögötte levő érzékelőre, vagy régebbi gépek esetén a filmre vetül. A Sony ezt a mozgatható tükröt iktatta ki az új Alpha kamerákban a félig átlátszó, ezüstözött üveggel.

A szeptembertől megvásárolható Alpha A33 várható ára 650 dollár lesz, az elsősorban az érzékelő nagyobb felbontásában különböző A55-ért pedig száz dollárral kell majd többet fizetni.