Chrome-os egyszerűség, operás ötletek, kényelmes kezelés: itt a Firefox 4

Vágólapra másolva!
A böngésző végleges, 4-es verziója novemberben jelenik meg, de az utolsó előtti, mindennapi használatra már ajánlott tesztváltozat mától letölthetővé vált. Az Explorer után második legnépszerűbb, 24 százalékos piacrészt birtokló böngésző a grafikus gyorsítókártyák kihasználásával a videós és animációs weboldalak folyamatosabb, látványosabb megjelenítését ígéri, emellett jól átgondolt kényelmi funkciókat és a több gépen netezőknek a zökkenőmentes váltást kínálja legújabb bétájában. Próbáink alapján mindezt elég stabilan teszi ahhoz, hogy ajánljuk letöltését.
Vágólapra másolva!

Legutóbbi próbánk során, nyár elején még a Firefox egy jóval korábbi bétaverzióját próbáltuk ki - azóta sokat fejlődött a böngésző, és végre az új funkciók listája is véglegessé vált. A működés sebességét illetően nem érzékeltünk számottevő különbséget a korábbi verziókhoz képest, viszont a kezelőfelületet érintő változtatások örvendetesek, kényelmesebbé teszik a használatot.

Melós lapok, szórakoztató lapok

Az egyik ilyen újítás, hogy a 4-es Firefoxban már csoportosítani lehet a hosszú böngészés során megnyitott oldalfüleket, elkülönítve például az egyes munkákhoz, feladatokhoz felkeresett szájtokat. Külön csoportba kerülhetnek például a kommunikációhoz használt webmail és közösségi funkciós oldalak, egy másikba az adott témában folytatott infokeresés során fontosnak talált lapok és így tovább. Miért jó ez? Mert végre megszabadulhatunk az egyszerre megnyitott számtalan, egymás mellett végtelenül sorjázó böngészőlap áttekinthetetlenségétől. A Tab Setsnek nevezett funkcióhoz a jobb felső sarokban lévő ablakbezáró gomb alatti fekete négyzetes ikonra kell kattintani.

Forrás: [origo]
Így lehet csoportokba rendezni a szájtokat

A csoportba rendezés pofonegyszerű: az erre szolgáló felületen az egérrel rajzolni kell egy négyszöget, és az egy kategóriába tartozó honlapok bélyegképeit sorra behajigálni, majd akár elnevezni a gyűjteményt. Ha valamelyikükre duplán kattintunk, a szokásos böngészőfelület nyílik meg, ám ebben csak azok a lapok látszanak, amelyek az adott csoporthoz tartoznak.

Minifüleket a kedvenc szájtoknak

Egy másik praktikus lehetőség, hogy a négyes Firefoxban az állandóan megnyitott szájtoknak - például a Gmailnek, Facebooknak, iWiW-nek stb. - miniatűrré lehet alakítani a böngészőlapjait. Ehhez mindössze jobb gombbal kell klikkelni a lapjaikon, és kiválasztani a Legyen alkalmazáslap feliratú opciót. A visszaalakítás a Legyen normál lap menüpont alól érhető el.

Forrás: [origo]
A folyton nyitva lévő szájtoknak minilap is elég

Ennek az újításnak is van gyakorlati haszna: az állandóan megnyitott oldalak többé nem foglalják el a böngészőlapok felületének felét, a pici ikonokból ugyanis akár négy-öt is elfér egyetlen hagyományos böngészőlap helyén. Az új verzióban már azt is szabadon lehet állítani, hogy a címsor alá vagy fölé kerüljenek a böngészőlapok.

Kezelőfelület: amikor a kevesebb jobb

Úgy tűnik, a négyes Firefoxban a Google Chrome minimál kezelőfelületének logikáját követik a fejlesztők: minél kevesebb eszköztár foglal el hasznos sorokat a webes tartalmaktól, annál többet látunk a lényegből, azaz a weboldalakból. Ennek jegyében nincs külön keresőmező, a böngészőlapok a címsor fölé kerültek, s a navigációs gombokat a testreszabási lehetőségek közt kis méretűre is átállíthatjuk.

A bal felső sarokban lévő narancssárga Firefox-gomb a nemrég megjelent Opera böngészőből lehet ismerős - itt is az olyan fő funkciók gyors elérését biztosítja, mint a nyomtatás, az előzmények vagy a beállítások. Egyedi vagy sem, szerintünk hasznos.

Forrás: [origo]
Kevesebb helyet foglalnak az új Firefox menüi a monitoron

A Firefox 4 képes kezelni a multitouch, vagyis egyszerre több helyen érinthető képernyőket, amelyeket például az idén érkező, iPad-klón táblagépekbe fognak szerelni. Ezzel a képességgel lehetővé válik az oldalba való belenagyítás a "csippentő" mozdulattal, a kétujjas görgetés és a többi multitouch gesztus is.

Szaggatásmentes lejátszást ígér a grafikus gyorsítás

Egyelőre még nem aktiválták az új browsernek azt funkcióját, amely a számítógép grafikus kártyájának használatba vételével tehermentesíti a processzort, így téve folyamatosabbá például a webes videók lejátszását, az oldalakon való görgetést, vagy a Flashben írt játékok futását, grafikai elemekben gazdag honlapok betöltődését. A 2D gyorsításnak nevezett megoldás azonban már benne van ebben a béta verzióban -egyelőre azonban csak a konfigurációs fájlokban való babrálással lehet bekapcsolni.

Ehhez a címsorba kell beírni az about:config szöveget, majd a Szűrő-ben kikeresni a mozilla.widget.render-mode nevű bejegyzést, és az eredeti -1-es értéket 6-ra átírni. Ezt követően a gfx.font_rendering.directwrite.enabled pontot kell dupla kattintással true értékre állítani, majd újraindítani a browsert. Arról, hogy a funkció aktív-e, az about:support parancs címsorba beírását követően győződhetünk meg: ilyenkor a megnyíló ablak alján lévő mezőben a Direct2D engedélyezve felirat mellett a true szócska szerepel.

Magától letölti a beállításokat

A korábbi verziókhoz is elérhető külön kiegészítőként, de a négyes verzióban alapból megtalálható a Firefox saját szinkronizáló szolgáltatása, a Sync, amely mostantól az alapcsomag része és talán mind közül a leghasznosabb kényelmi újítás lesz: segítségével a beállítások, könyvjelzők, előzmények, jelszavak, de akár a megnyitott oldalak listája is egy titkos webes tárhelyre mentődik, így ezek nem kötődnek majd többé egyetlen PC-hez: például a munkahelyen félbehagyott böngészést otthon ugyanonnan lehet folytatni, ahol abbahagytuk.

Bátrabbak már most telepíthetik

Az új Firefoxnak már ebből a változatából is látszik, hogy az elterjedtebb böngészők között ez lesz a pillanatnyilag legkényelmesebben használható. A felület a legendásan egyszerű Google Chrome szintjére tisztult le, miközben annál jóval több apró kényelmi megoldást, finomhangolási lehetőséget kínál. A friss technológiák támogatásában, a szabványok követésében is vezet, s különösen a kiegészítők terén messze a felhasználók 60 százalékát magáénak tudó Explorer előtt jár. Nem ülhet azonban sokáig a babérjain, hiszen a Microsoft heteken belül bemutatja a nagy változásokat ígérő Explorer 9-est.

Összességében nagyon jó tapasztalatokat szereztünk a Firefox 4 béta verziójával, kellően stabilnak bizonyult, így akinek felkeltették érdeklődését új funkciói, annak már most érdemes használatba vennie a programot. Egyedül arra kell figyelni, hogy a böngészőhöz elérhető kiegészítők döntő többsége még nem kompatibilis a négyes verzióval, így ha valaki számára ezek fontosak, annak érdemes várnia novemberig a telepítéssel.