Kocsmázni is segít a Facebook

Vágólapra másolva!
Helymegosztó szolgáltatással rukkolt elő a Facebook. A Helyek nevű, egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető funkció segít találkozókat, közös ebédeket és kocsmázásokat szervezni.
Vágólapra másolva!

Valódi városi szolgáltatással bővítette oldalát a Facebook: az okostelefont használók mostantól kezdve bejelentkezhetnek azokra a helyekre, ahol éppen vannak. A rendszer ezek után figyelmeztetni tudja az ismerőseiket, ha egymás közelében tartózkodnak. Az egyelőre az angol Places, vagyis Helyek nevet viselő szolgáltatás folyamatosan informálja az érdeklődőket, hogy kivel lehet összefutni a környéken, de a találkozók megszervezését már az emberekre bízza. Az új funkció lehetővé tesiz azt is, hogy pár soros értékeléseket írjunk éttermekhez, múzeumokhoz vagy egyéb helyekhez, de a kíváncsi facebookosok azt is megnézhetik rajta, barátjuk legutóbb merre járt.


Térképen megjelenítve látványosak az egymást követő bejelentkezések

Ez a kevés információ is hatalmas segítséget tud nyújtani a nagyvárosokban. Elég belegondolni abba, hogy milyen gyakran vannak az életben üres félórák, amelyekbe beleférne egy rövid beszélgetés. A helymegosztó funkció segítségével anélkül lehet megtalálni az épp ráérő embereket, hogy végigtelefonálnánk a fél címjegyzékünket. Hasonló szolgáltatások a Helyek megjelenése előtt is léteztek (korábbi cikkünk a helyfüggő szolgáltatásokról) ám a Facebook így is jelentős előnnyel indul: már van 500 millió felhasználója, akiket csak rá kell szoktatni, hogy időnként jelentkezzenek be telefonjukról, és osszák meg a többiekkel, merre járnak..

Előre feltöltik helyekkel

A Facebook nem bízta a felhasználókra, hogy ők töltsék meg a Helyek adatbázisát helyszínekkel. Természetesen ettől még fel lehet vinni saját helyeket, de a fontosabb kávézók, éttermek, parkok már készen fogják várni a bejelentkezni vágyókat - bár egyelőre csak Amerikában. Az adatbázis összerakása a hírek szerint nem megy teljesen zökkenőmentesen a Facebooknak sem, vannak még olyan részei az Egyesült Államoknak, ahol egyetlen tippet sem mutat a térkép, hogy hová lenne érdemes beülni.

Nincs vége a Gowallának

A Facebook Helyek elindítása nem jár az eddigi helymegosztók halálával. A közösségi oldal azzal indított, hogy partnerségre lépett a két legnagyobb konkurenssel, a Fousquare-rel és a Gowallával. A két szolgáltatásban megszerzett díjak, pecsétek, jelvények megjelennek a Facebook hírfolyamában is, a bejelentkezéseket pedig átveszi a Helyek is.

Forrás: [origo]
Folyamatosan pörögnek a Foursquare címlapján a megszerzett jelvények

A Foursqare abban reménykedhet, hogy a felhasználóknak vonzó lehet a pontgyűjtős, területfoglalós játékokhoz hasonló mechanikája. Ha a kedvenc kocsmák, kávézók elfoglalása és védelmezése, valamint a különböző bejelentkezés kombinációkért - például egy este négynél több szórakozóhelyen való megjelenésért - kapható jelvények gyűjtögetése mégse bizonyulna vonzónak, akkor a szolgáltatás napjai meg vannak számlálva.

Csak okostelefonon működik

Forrás: [origo]A szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban indult el, nm tudni, hazánkban mikor lesz elérhető a szolgáltatás. A Facebook.com/places oldalt okostelefonon megnyitva csak egy rövid üzenet fogadja a látogatókat, hogy a szolgáltatást hamarosan mi is használhatjuk, várjuk türelemmel.

A Facebook helymegosztó szolgáltatást kizárólag okostelefonról lehet igénybe venni. A 3.0-s vagy annál újabb operációs rendszert futtató iPhone, a 2.0-s Androiddal rendelkező Google-telefonok és az érintőképernyős BlackBerryken lehet majd használni a Helyeket. Arról egyelőre nem esett szó, hogy a GPS-szel nem rendelkező, így pontos földrajzi meghatározására alkalmatlan telefonokra elkészítik-e a szolgáltatást.

A rendszer legfontosabbnak számító figyelmeztető funkciója jelenleg az iPhone-ra telepíthető alkalmazásban érhető el: csak az ilyen készüléket használók kapnak automatikusan értesítőt a Facebooktól, ha például valamelyik ismerősök egy közelben lévő étterembe ült be. Mivel az új szolgáltatásnak ez az egyik legfontosabb eleme, várható, hogy a közösségi oldal programozói hamarosan kiadják az androidos okostelefonokra és a Blackberrykre szánt Helyek klienseket is.

Le lehet tiltani a bejelentkeztetést

Bár alig egy napja jelentették be a Helyeket, a Gizmodo újságírói már találtak is egy kihasználható hibát a szolgáltatásban. A kütyüblog szerzői rájöttek, hogy a megosztó szolgáltatás lehetővé teszi, hogy ne csak magunkat, hanem ismerőseinket is "bejelentessük" egy-egy helyre: a felhasználó egyszerűen beírja, hogy kikkel ül épp egy asztalnál, ezek az információk azonnal megjelennek a Helyekben. Mivel a megjelölt személyektől alapesetben nem kérnek visszaigazolást, viccből meg lehet csinálni azt is, hogy olyan bejegyzést készítsenek a felhasználók, amelyen bejelölik, hogy mondjuk családos ismerőseikkel épp egy szexklubban üldögélnek.

Forrás: [origo]
Ne hagyjuk, hogy mások mondják meg, hol vagyunk

Ezt a lehetőséget szerencsére az adatvédelmi beállítások mélyén le lehet tiltani. A "Friends can check me in to Places" opciót kikapcsolásával az ismerősök nem tudnak a fent említetthez hasonló trükköket elvégezni. Ha egyáltalán nem akarjuk, hogy a Facebook árulkodjon tartózkodási helyünkről, már csak azt kell megtiltani a rendszernek, hogy az adott helyről érkezett becsekkolásoknál feltüntesse, hogy mi is ott vagyunk.

A zéróra várva

A várakozásokkal ellentétben a Facebook egyelőre nem tette lehetővé, hogy a mobilnetes kapcsolattal rendelkező hagyományos telefonok tulajdonosai is részt vegyenek a helymegosztásban. Ezeknek a készülékeknek a kijelzője valóban kicsi a hely megtalálását segítő Google Térkép megjelenítéséhez, ráadásul tulajdonosaik a legritkább esetben vesznek hozzájuk nagyobb sávszélességet és letölthető adatmennyiséget biztosító adatcsomagot.

Az viszont biztos, hogy a Helyek használata jelentősen meglódulna, ha a Facebook megoldaná, hogy az egyszerűbb készülékeken, sőt a néhány szolgáltató hálózatából ingyenesen is elérhető 0.facebook.com mobilos oldalról is működjön a helymegosztás. Ettől a pillanattól nem csak az okostelefont használóknak nyílik lehetősége találkákat szervezni, hanem a közösségi oldal 500 milliónyi felhasználója számára válnak kicsit átláthatóbbá a városok.