Már tesztelik a gyógyszerautomatát a britek

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában gyógyszerárusító automatákat tesztelnek, melyekből akár vényköteles medicinákhoz is hozzá lehet jutni. A kétféle típus egyike esetén a vásárló nem is találkozik patikussal, a másikon viszont webkamerán át kommunikálhat vele.
Vágólapra másolva!

Egy helyi szupermarket-lánc kés nyugat-sussexi üzletében gyógyszerkiadó automaták két különböző prototípusát tesztelik egy éven át: ha a nagyközönség előtt is beválnak, az egész szigetországban megindulhat bevezetésük. Az automaták bevezetésétől azt várják, hogy alkalmazásukkal csökken a sorbanállási idő a gyógyszerek kiváltásánál, amelyekből az Egyesült Királyságban évente 886 millió darabot vásárolnak. Egyes szakértők szerint egyébként nem feltétlenül jó irány megszüntetni a páciens és patikus közti közvetlen kapcsolatot, hiszen a szakértő eladók tanácsokkal is ellátják a betegeket, és esetleges kérdéseikre is válaszolni tudnak - számolt be a BBC, amely videót is közölt a gépekről.

Az egyik gépnél nem kell beszélni a patikussal...

A Sainsbury's nevű áruházlánc áruházaiban elhelyezett automaták egyik típusa ujjlenyomat-olvasóval is képes azonosítani a vásárlót, de tb-szám és megfelelő pin-kód birtokában is lehetőséget ad a vásárlásra. A megfelelő azonosításra azért van szükség, hogy ne vásárolhassanak illetéktelenek vényköteles gyógyszert.

Ezen a gépen a recept, illetve a személyi igazolvány beolvasása történik automatikusan, a kért gyógyszerek összeállítását már egy patikus végzi, a medicinák kiválogatása alatt azonban az ügyfél elmehet bevásárolni, a kész csomagot kifelé menet, kódja birtokában veheti fel az automatából. A gép egyszerre legfeljebb négyszázötven páciens rendelését képes raktározni és kiszolgálni.

...a másikon webkamerán át jelentkezik be

A gyógyszerautomaták másik típusa esetében az ügyfélnek nem kell nélkülöznie az emberi közreműködést, ezen ugyanis webkamerás kapcsolaton keresztül kommunikál a vásárlóval a patikus, akinek a képe a gép monitorán jelenik meg.

Ezzel a megoldással a távoli vidékeken élő betegek, illetve a nyitvatartási időn túl jelentkező páciensek kiszolgálását lehetne megoldani: a neten keresztül egy ügyeletes gyógyszerész ugyanis több helyszínen működő automatára is be tud jelentkezni, hogy kiszolgálja a vásárlókat.

A receptek ebben az esetben egy kamera lefotózza, tartalma képfájlként az operátor patikus számítógépén jelenik meg, aki így le tudja ellenőrizni azt. Ha a beteg személyes adatai is valósnak bizonyulnak, a távolból utasítani lehet a gépet arra, hogy adja ki a betegnek a gyógyszereket - melyek ellenértékét bankkártyával lehet kifizetni. Ebben a berendezésben ezernyolcszáz féle gyógyszer fér el, azonban mintegy 17 millió forintba kerül: az acéllemez borítással rendelkező automata mintegy két tonnát nyom, gyártója szerint pedig olyan masszív, hogy nem lehet olyan egyszerűen feltörni, mint egy bankautomatát, ráadásul még a belsejében is elhelyeztek egy biztonsági kamerát.