Az Oracle szerint tőle lopta a Google az Android alapjait

Vágólapra másolva!
Az Oracle vádjai szerint a Google mobiltelefonokon használatos Android szoftvere sérti a cég által birtokolt Java technológiával kapcsolatos szabadalmakat és szerzői jogokat.
Vágólapra másolva!

Az Oracle az év elején szerezte meg a honlapok mellett többek közt mobiltelefonos alkalmazások írására használt Java technológiát, amikor felvásárolta a Sun céget. A keresetet csütörtökön nyújtotta be az Oracle a Google ellen egy San Francisco-i kerületi bíróságon. A vád szerint a Google jogtalanul használta fel a Java technológiát a mobiltelefonokra szánt Android nevű operációs rendszerében.

Az Oracle keresete szerint a Google tudatosan, közvetlenül, és több alkalommal is megsértette a most már az Oracle tulajdonában lévő hét szabadalmát, amiért cserébe kártérítést, valamint az követelik, hogy a bíróság tiltsa meg a keresőcégnek a további jogsértéseket. Az Android szoftver első verziói még 2008-ban, azaz azt megelőzően készültek el, hogy az Oracle megvásárolta volna a Javát fejlesztő Sun Microsystemset. A technológiát manapság szinte minden más gyártó mobilkészülékében is meg lehet találni.

A Gartner elemzőcég szakértője a per kapcsán úgy nyilatkozott a Computerworldnek, hogy az Android szoftver egy Dalvik nevű szoftveres megoldáson alapul, amely bár hasonló a Javához, a Google saját fejlesztése. Ahhoz, hogy a Sun Javájában írt alkalmazást Androidon futtatni lehessen, a Dalvin-környezetben kell újrafordítani azt. A társaság elemzője szerint az Oracle-nek nehéz dolga lesz, ha be akarja bizonyítani szellemi tulajdonainak megsértését, így mindenképpen hosszan elhúzódó perre számít. A per meglepetésként érte az iparágat, mivel korábban épp a Sun volt a a cég, amely a szabadon használható programfejlesztési környezeteket támogatta.