Androidos minimobil minden helyzetre

Vágólapra másolva!
A Sony Ericsson X10 Mini Pro az átlagember univerzális telefonja. Levelezni, üzengetni, fotózni és zenét hallgatni is remekül lehet vele, és olyan kicsi, hogy soha nincs útban. Csak egy szoftverfrissítés tenne jót neki.
Vágólapra másolva!

A Sony Ericsson X10 Mini Pro már látatlanban is sokak fantáziáját megmozgatta. Az előd, az androidos X10 Mini kis méretével, könnyű kezelhetőségével és minőségével nekünk is elnyerte tetszésünket, a Pro változat pedig erre tesz rá egy lapáttal azzal, hogy nyomógombos QWERTY billentyűzete van, ami hihetetlen egy ilyen kicsi, bankkártya-méretű (9 x 5,2 centis) készüléken.

A szétcsúsztatható mobil ezzel széltében, hosszában egy kicsit nagyobb, de csak egyetlen milliméterrel vastagabb, mint az előd, és nem járnak hozzá cserélhető színes hátlapok. Jelentős különbség a súlyban van, a Mini Pro ugyanis majdnem 35 grammal nyom többet, mint a Mini, de még így is elvész a zsebben 120 grammjával. A külső méretváltozást egyébként észre sem vettük volna, ha nem böngésszük át a két modell adatait. Ezekkel fel is soroltuk az összes eltérést, hiszen mindkét modellt ugyanaz a 600 megahertzes processzor működteti, ugyanazok az extráik és a szoftverük is teljesen megegyezik.

A lényeg persze a miniatűr billentyűzet. A telefont szétcsúsztatva kényelmesen fekszik az ember kezében, főleg a csúszásgátlós hátlapnak köszönhetően, és bár a billentyűzet gombjai nagyon aprónak tűnnek, a közöttük hagyott hézagoknak köszönhetően kényelmesen és gyorsan lehet gépelni rajtuk. A karakterválasztékot egy kék funkciógomb - numerikus karakterek -, és egy Sym/ékezetek billentyű bővíti. Utóbbit nyomva tartva tudunk ékezeteket választani a vele együtt lenyomott betűhöz.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Kicsit megnőtt, de még mindig kisebb, mint egy másfél kockacukor vastagságú bankkártya

Az ilyenkor megjelenő magyar nyelvű menüben sokféle ékezetes karakter szerepel, de a magyar ékezetek szerepelnek a sor elején, ez is meggyorsítja a gépelést. Ha csak egyszer nyomjuk le a gombot, akkor smiley-k és speciális karakterek közül válogathatunk egy görgethető ablakban. Ilyenkor néha jól jönne valamilyen iránybillentyű a QWERTY-s panelen, mivel a kezes kis gombok után nem szívesen nyúltunk fel az érintőképernyőre, ami néha bizony akadozik.

A telefon egyetlen hátránya, hogy még mindig 1.6-os Android operációs rendszer van rajta, miközben a platform már jóval előrébb jár a szoftververziókkal. Egy frissítés egész biztosan megtáltosítaná az egyébként kezes kis telefont. A multitouch nem hiányzik ugyan róla, de a böngésző vagy a szoftverek reakcióidejére ráférne egy kis gyorsulás. Néha idegesítően szaggattak az alkalmazások, így célszerű kéznél tartani valamilyen segédprogramot (valamelyik androidos task killert) az újraindítgatásukhoz.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Hihetetlen, hogy ezen van egy billentyűzet

A telefont azonban valószínűleg nem a mobilszoftver-függők fogják tömegével használni, nekik ott vannak az erősebb, nagyobb, naprakészebb androidos modellek. Az X10 Mini Pro inkább a mindennapok sokoldalú segédeszköze. Sokat netezni, olvasni vagy játszani kényelmetlen rajta a kis, 2,55 hüvelykes kijelzőn, de sms-ezni, e-mailezni, facebookozni nagyon kényelmesen lehet a billentyűzetével, ami a webböngészésnél, webkeresésnél is jól jön. A kis méretnek hála ennek a modellnek is megvan az az előnye a nagyobbakkal szemben, hogy nem kell minden este töltőre tenni, még aktív használat mellett is csak 2-3 naponta kell feltölteni.

A telefon beépített, 5 megapixeles kamerája tűrhető minőségű képeket készít, bár ezek inkább webes megosztásra, mint a családi albumba valók, zenelejátszónak viszont tökéletes, már csak az Androidra jellemző könnyű PC-s szinkronizálás miatt is. A telefonhoz távirányítós, fülbe illeszthető, mikrofonos headset jár, de mivel ennek is sztenderd jackcsatlakozója van, bármilyen fülest használhatunk hozzá, vagyis tudja a legfontosabbakat, amire a hétköznapi életben szükség lehet. Mivel a Sony Ericsson androidos mobiljait a cég saját Road Sync alkalmazásával az Exchange-es levelezéssel is össze lehet lőni, a QWERTY-billentyűzetnek hála akár e-mailfüggő üzletemberek kezében is el tudjuk képzelni a telefont.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A ledes vaku zseblámpának is jó

A modell annyira praktikus, hogy akár ki is szoríthatná a piacról a billentyűzet nélküli változatot. Az X10 Mini mutatós csecsbecsévé silányul a Pro mellett, ami főleg annak köszönhető, hogy az előcsúsztatható billentyűzettel felszerelt modell is ugyanolyan kicsi és kompakt tudott maradni, mint elődje, de sokkal jobban kihasználhatók rajta az Android képességei. A készülék kártyafüggetlen változatban 80 ezer forintba kerül.