Ingyenszoftver: új böngésző, remek videokonverter

Vágólapra másolva!
Ezen a héten egy remek, könnyen használható videokonvertert, a Safari böngésző bővítményekkel kiegészíthető új verzióját, a Google Föld esőt is mutató kiadását, illetve egy remek, kis igényű szövegszerkesztőt, és egy rendszerfrissító programot ajánlunk letöltésre. 
Vágólapra másolva!
A Format Factory után új kedvenc ingyenes videokonvertáló programra bukkantunk: ez a rendkívül felhasználóbarát felülettel rendelkező Hamster Free Video Converter. Az ingyenes szoftverrel szinte az összes ismert videoformátum közt lehetséges az átalakítás, így például a .mkv fájlban letöltött filmet akár az iPodon, mobiltelefonon nézhető formátumúra is át lehet kódolni - a program rengeteg eszközhöz alapból tartalmazza a megfelelő konverziós beállításokat. A videokonvertálás természetesen elég rendszerigényes művelet, tehát egy HD-felbontású, másfél-két órás film esetében hosszan is eltarthat a PC teljesítményétől függően. Talán ez a program a leginkább felhasználóbarát a konvertálószoftverek közt, egyedüli hiányossága, hogy nem tudja automatikusan kikapcsolni a számítógépet a műveletek elvégzését követően.

Forrás: [origo]

A Safari 5.01 letöltése (31 megabájt)

Komoly lemaradását pótolja az Apple a Safari 5.01-es verziójában: ez a kiadás már képes kiegészítők kezelésére a Firefoxból vagy a Chrome-ból ismert módon. A héten elindított Safari Extensions Gallery oldalon lehet elérni az ingyenes bővítményeket, melyeket a Preferences menü Extensions pontjában lehet eltávolítani.Az Apple böngészője az ötös verzió megjelenése óta képes kihasználni a grafikus kártyák videodekódoló képességeit, sajnos azonban tesztjeink során Flash-videók lejátszásakor elég sokszor összeomlott, pedig az 5.0-s verzióval nem volt hasonló probléma.

Google Föld 5.2

Forrás: [origo]
A virtuális földgömb telepítőjének letöltése (554 kilobájt, magyar nyelvű)

Új verzió érkezett a Google Föld szoftverből is: ebben, ha bekapcsoljuk az Időjárás nevű réteget, már azt is meg lehet nézni - virtuálisan -, hogy hol esik az eső éppen. Sajnos a szolgáltatás még nem érhető el a virtuális földgömb teljes területén, csak annak egy részén, ahol a radarképes információk is rendelkezésre állnak.

Notepad++

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (3,9 megabájt, magyar nyelvű)

A Windows beépített Jegyzettömbje (Notepad) meglehetősen fapados, minimális szerkesztési feladatokra alkalmas, például egy konfigurációs fájl átírására. Sok esetben azonban nem akar az ember egy monstrum Office-t, vagy OpenOffice-t elindítani, ha csak pár mondatnyi szöveget akar szerkeszteni. Itt jön a képbe a Notepad++, amely egy kis igényű, alaposan testreszabható, magyar nyelvű program. Bár alapvetően kóderek kedvence, egy hétköznapi felhasználó is nagy eséllyel szereti meg használatát. Ez például olyan szolgáltatásokkal könnyíti meg a munkát, mint például a kijelölt szavakban való összes előfordulásának automatikus megmutatása, amely a szóismétlések kiszűrését teszi könnyűvé.

Első indítását követően kapásból érdemes felkeresni a Nézet menüt, és ott bekapcsolni a Hosszú sorok tördelése opciót, enélkül ugyanis ki fognak lógni a program ablakából a szövegek. A szövegszerkesztő felület kinézetét a Beállítások menüpont Stílusok beállítása pontjában lehet átállítani, itt a Nyelv oszlopban a Global Styles-t, a Stílus neve alatt pedig a Default Style-t kell kiválasztani. Az ablak jobb oldalán ki lehet választani a favorizált betűtípust, méretet, háttérszínt egyaránt - mi például a szürke, szemkímélő hátteret ajánljuk.

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (2,9 megabájt)

Gyakorlatilag az összes Windowst használó ismerősnek a Secunia PSI nevű ingyenes program használatát szoktuk ajánlani, ez ugyanis megmutatja, hogy ha egy biztonsági rést tartalmazó szoftverből megjelent egy friss, javított verzió, és közvetlen letöltési linket is ad hozzá. Az R-Updater egy hasonló alkalmazás, de az átlagfelhasználók helyett inkább a geekeknek ajánlanánk: ez a program ugyanis nem csak akkor jelez, ha biztonsági okokból kell frissíteni újabb verzióra valamiből, hanem olyan esetben is, amikor nem ajánlott, csak lehetséges frissíteni újabb változatra, mert megjelent a program következő kiadása. Ezzel a szoftverrel számos alig ismert segédprogram friss verzióját is meg lehet kerestetni, sajnos keresője azonban nem olyan hatékony, mint a Secuniáé, sokszor csupán Google-keresést kínál fel, és a felhasználónak manuálisan kell kikeresnie egy-egy program új telepítőjét.