Steve Jobs szerint nem jó a Flash

Vágólapra másolva!
Az Apple első embere alaposan levette a keresztvizet a többek közt weboldalakban használatos videók megjelenítésére is használt Flash technológiáról. Steve Jobs szerint az Adobe platformja azért nem lesz elérhető az iPhone-on és az iPaden, mert az megbízhatatlan, nem elég gyors és nem is biztonságos. Szakértők szerint inkább a cég üzleti stratégiája áll a háttérben, nem technológiai problémák.
Vágólapra másolva!

Jobs csütörtökön az Apple honlapján közzétett írásában osztotta meg gondolatait a világgal a honlapokon használatos Flash technológiáról. Vélekedése szerint a technológia túlságosan PC-orientált, ezért nem alkalmas arra, hogy a cég iPhone, iPad vagy iPod Touch eszközein is elérhetővé tegyék.

Nem mobil eszközre való

Noha az Apple első embere már többször bírálta az Adobe cég webes platformját, ilyen konkrétan még sosem illette kritikával azt. Gondolatok a Flashről címet viselő írásában Jobs azzal érvelt, hogy a technológia megbízhatóságával, biztonságosságával és teljesítményével kapcsolatos aggályaik miatt nem teszik azt elérhetővé a cég hordozható eszközein. Az Apple vezére emellett úgy gondolja, hogy a Flasht PC-n, egérrel való használatra tervezték, az érintőképernyős vezérlés nem igazán hatékonyan lehetséges vele.

A legfontosabb ellenérv azonban a platform integrálása ellen viszont az, hogy a Flash integrálásával az Apple és az iPhone-ra, iPadre fejlesztők közé egy harmadik fél kerülne. Ez azt jelenti, hogy az egyes új funkciók bevezetése nem az Apple kezében lenne, hanem részben az Adobe-tól függene.

Sokan hiányolják a Flasht

Az Apple hordozható kütyüinek használói közül sokan tartják problémásnak, hogy a készülékről hiányzik a Flash, mivel annak hiánya korlátozza egyes oldalak elérését. Bár a YouTube-ból és más népszerű videomegosztókból készült már Flash nélkül is elérhető változat, sok oldalt továbbra sem lehet megnyitni például az iPhone-ról. Ugyanakkor például a rivális Google Android nevű mobiltelefonos operációs rendszerének következő, 2.2-es verziója már teljeskörű Flash-támogatással rendelkezik majd.

Steve Jobs mindenesetre úgy véli, hogy a cég App Store nevű online szoftverboltjában lévő több tízezer alkalmazás azt jelzi, a fejlesztőknek nincs szükségük a Flashre látványos grafikai elemeket tartalmazó alkalmazások elkészítéséhez sem. Az AP hírügynökség által megkérdezett elemző szerint egyébként a Flash be nem vezetése inkább üzleti döntés az Apple részéről, mint technológiai annak ellenére, hogy Steve Jobs ez utóbbit próbálja sugallni nyilatkozataival.