Egyesítik erőiket az okostelefon-piac vesztesei

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb számítógép- és kiegészítő-gyártója, a Hewlett-Packard, ami amúgy a tenyérgépek és okostelefonok piacán jelentéktelennek számít, felvásárolja a pénzügyi nehézségekkel küzdő Palmot. A HP a hordozható kütyük piacán szeretne jobb pozíciót elérni az új szerzemény segédletével - szándékuk szerint a csodafegyver a webOS nevű mobil operációs rendszer lehet.
Vágólapra másolva!

A HP szerdán jelentette be, hogy mintegy 1,2 milliárd dollár értékben felvásárolja a Palm céget. A számítógépgyártó ezzel a lépéssel megszerzi a Palm technológiáit, melyek közül a társaság tavaly bemutatott mobil operációs rendszere, a webOS a legfontosabb. A HP így olyan mobilokkal jelenhet meg, amelyek az iPhone vagy az Android-mobilok valódi konkurenseivé válhatnak. A HP vezetősége emellett úgy véli, ügyfélköre révén képes lesz az eszközök értékesítéséről olyan multinacionális mobilcégekkel is megegyeznie, amelyekkel a Palmnak korábban nem sikerült.

Új szoftvertől remélik a sikert

A felvásárlást már mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta: az egyesüléstől azt remélik, hogy a stabil pénzügyi helyzettel rendelkező HP a Palm új mobil operációs rendszerével jelentősen bővíteni tudja piaci részesedését az okostelefonok és az ezekhez hasonló hordozható eszközök piacán.


Ez a webOS, ami a HP sikerének kulcsa lehet

A HP ugyan jelenleg is árusít személyi digitális asszisztenseket, azaz PDA-kat és okostelefonokat, de ezek elhanyagolható részesedéssel bírnak a piacon, ráadásul ebben a szegmensben komolyabb újdonsággal nem is rukkolt elő a vállalat, versenytársai alaposan lekörözték, kínálata pedig minimálisra szűkült mind az okostelefonok, mind tenyérgépek körében.

A felvásárlás sarokköveként emlegetett webOS-t tavaly a Palm egyfajta kitörési pontként jelentette be Pre és Pixie nevű készülékein, ez az operációs rendszer ugyanis jóval fejlettebb elődjénél, a Palm OS-nél. Kezelőfelületét érintőképernyős használatra optimalizálták, és az iPhone-tól eltérően valódi multitaskingot kínál, vagyis lehetővé teszi több program párhuzamos használatát is. Az operációs rendszer másik erőssége a Synergy nevű funkció, amely a Gmail, a Facebook, a Twitter vagy más közösségi oldalak, e-mailek és sms-ek egyetlen közös felületről való elérését teszi lehetővé. Az operációs rendszer képes távoli szerverekkel szinkronizálni a készüléken lévő adatokat is, és fejlett böngészővel is felszerelték, amely a Google Chrome-hoz és a Safarihoz hasonlóan a Webkit nevű motoron alapul.

Nem biztos, hogy jó lépés

A webOS-t nem csupán okostelefonokon, hanem más eszközökön, például az Apple iPadhez hasonló táblagépeken is használni tervezi a HP. Egyes elemzők egyébként megkérdőjelezik, hogy a felvásárlással valóban jól jár-e a vállalat: bár a Palm mobil operációs rendszere premierjét követően pozitív fogadtatásban részesült, az ezt futtató eszközök nem igazán terjedtek el, szemben a rivális iPhone, Android vagy Blackberry készülékekkel.

Régi versenytársak egyesültek

A Palm nem tartozik hazánkban a legismertebb mobilos márkák közé, pedig a PDA-k fénykorában még gyakori látványnak számítottak a monokróm kijezős, vastag kézírásfelismerő sávval rendelkező eszközeik.

Forrás: Palm
Későn jött ki színes készülékekkel a Palm

A helyzet iróniája, hogy a Palm tenyérszámítógépeit pont a HP által gyártott iPaq-ok szorították ki a piacról, amelyek addigra már domimálták a PDA-k piacát. A Windows mobil számítógépekre tervezett verziójával érkező gépeknek eleinte az volt a nagy előnye, hogy színes kijelzőt is tartalmaztak. Később, a GPS-ek elterjedésével pedig a navigációs funkciók miatt váltak jobb választássá a HP - majd a manapság a PC piacról ismert többi gyártó által kínált készülékek.

Akik majdnem feltalálták a netbookot

Az okostelefonokkal, sőt Windows Mobile-t futtató készülékek gyártásával megpróbálkozó Palm próbát tett az épp születőben lévő netbookkal is. A Foleo néven emlegetett készülék Linuxot futtatott volna, és csak egy Palm okostelefonnal összepárosítva lehetett volna használni. A csinos formatervű, ígéretes specifikációkkal rendelkező készülék az Asus Eee előtt a boltok polcaira kerülhetett volna, ám végül visszaléptek a piacra dobásától. A Foleo valódi ritkaságnak számít, legfeljebb az eBayen lehet elcsípni belőle pár prototípust időnként.

Forrás: [origo]
Foleo: a majdnem netbook

Nem járt sikerrel a netbookokkal a HP sem. A megbízható, strapabíró, ám a legkisebb mértékben sem szerethető laptopokat gyártó cég kezdetben egy nagyon lassú processzorral rendelkező, ráadásul Windows Vistát futtató masinát dobott piacra. Elképzelhető, hogy a komoly gyártási és tervezési tapasztalattal rendelkező Hewlett-Packard a Palm ígéretes mobil operációs rendszerét megszerezve a mostani tablet forradalmat már nem fogja lekésni.