Másfélmillió facebookozó felhasználói fiókját árulja egy hacker

Vágólapra másolva!
A Kirllos nevű hacker egy erre szakosodott fórumokon próbálja meg pénzzé tenni a feltört Facebook fiókokat - ez az eddigi legnagyobb volumenű készlet egy kézben.
Vágólapra másolva!

A Facebook-fiókok tömegeit áruló hackert a VeriSign számítógépes biztonsági cég iDefense csoportjának szakemberei találták meg a PC World szerint. A hacker elsősorban azért döbbentette meg őket, mert bár sokszor találkoznak közösségi oldalakon regisztrált profilok adatait áruló hackerekkel, de 1,5 milliós készlete még senkinek sem volt. Az persze ellenőrizhetetlen, hogy a belépési azonosítók és jelszavak valóban működnek-e, de ha valódiak - vagyis valóban lopottak -, akkor Kirllos minden 300-adik felhasználó fiókjához hozzáférhetett legalább egyszer a világ legnépszerűbb, 400 millió felhasználót számláló közösségi oldalán.

A hacker annak megfelelően árazta be a fiókokat, hogy a tulajdonosuk mennyi ismerőssel rendelkezik: ezresével árulja őket 25-45 dolláros áron. A hozzáférést megvásárló spammerek vagy kártékony kódot terjesztő hackerek elsősorban a felhasználók kapcsolati hálóját próbálják meg kihasználni. A megtévesztett ismerősökből ugyanis könnyedén ki lehet csalni pénzt, vagy rá lehet őket venni, hogy vírusos csalioldalak linkjeire kattintsanak rá, amelyek vicces videókat, vagy más ígérnek.

A VeriSing szakemberei szerint Kirllos online bűnözők számára eddig körülbelül 700 ezer accountot értékesített a készletéből, amiket egyébként szinte fillérekért kínál eladásra. A Symatec statisztikái szerint rendes körülmények között egy Facebook-fiók 1-20 dollárt ér a hackerek feketepiacán, aminél csak kicsit értékesebbek a bankkártyaadatok, amelyek ára 30 dollárig terjed. Ha viszont ellenőrzött, biztosan használható netbankfiókról van szó, akkor akár 850 dollárig is felmehet a vételár.