A panaszkodók miatt töröltették a YouTube-ról a hitleres videókat

Vágólapra másolva!
A Bukás című film jogait birtokló Constantin Film egyszerűen sokallta a Bruno Ganz nagymonológjának átfeliratozásával készült, és az interneten rendkívül népszerűvé vált paródiák miatti panaszokat, ezért távolíttatták el a YouTube-ról az összes klipet szerzői jogsértésért.
Vágólapra másolva!

Az eredeti német szinkronos jelenet feliratokkal való átértelmezése az elmúlt évek egyik legnépszerűbb internetes mémjévé nőtte ki magát. A Bukás Hitlere dühöngött már azon, hogy ellopták az autóját, kitiltották az Xbox Live hálózatából, és azok után, hogy a Constantin Film fellépett a jog szerint valóban szerzői jogsértének vehető remixeken, természetesen erre is megérkezett a válasza.

A német filmstúdió április végén tett panaszt a YouTube-nál a megosztóra felerült filmrészletek miatt, amelyeket 20-ától kezdve automatikusan kiszűrnek a feltöltések közül, noha, mint arra a tiltakozó paródia készítője is felhívta a figyelmet, eközben maga a teljes mozifilm is megtalálható az interneten részletekben, a paródia pedig csak közismertebbé tette az egyébként zseniális művet.

A stúdió besokallt

Az ellentmondásra némileg magyarázatot adott Martin Moszkowicz, a Constantin Film produkciós vezetője, akit a Hollywood Reporter szólaltatott meg az ügyben. A producer szerint azóta panaszkodnak náluk a paródiák által sértett felhasználók a kifigurázott termékek gyártóitól kezdve az egyszeri holokaussztúlélőkig, hogy a klipek elkezdtek felbukkanni a videomegosztón pár évvel ezelőtt. A céget rendszeresen megkérték arra, hogy maga vetessen le klipeket, például olyanokat, amelyeket neonácik használtak fel saját propagandacéljaikra.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=mmKoIzD1qhboyxYR

Egy hazai remix, aktuálpolitikai témával 2008-ból

Moszkowicz szerint azonban egyszerűen belefáradtak, hogy maguk döntsék el, melyik klip menjen, és melyik maradhat, ezért aztán úgy döntöttek, mindegyiket kiszűretik és levetetik a YouTube-ról. Mivel a készítők másodpercre pontosan ugyanazokat a képsorokat és hangjukat használták fel a paródiákhoz, a videomegosztónak nincs nehéz dolga, a szájt szerzői jogsértéseket kiszűrő mintavevő rutinja ugyanis könnyedén felismeri ezeket, és lehetetlenné teszi az újabb részletek felötltését is.

A rendező értette a tréfát

A Constantin Film változtos reakciókat kapott a hitleres videók elleni fellépésre. "Vannak, akiket feldühített, hogy blokkoljuk a klipeket, de sokan megértenek és támogatnak minket... főleg azok, akik látták az eredeti filmet" - nyilatkozta Moszkowicz. A producernek az eredeti alkotást védő véleményével azonban éles ellentétben áll annak rendezőéjé. "Körülbelül 145-öt láttam. A hangot természetesen le kell vennem, ha nézem. Annyira viccesek néha az új feliratok, hogy hangosan nevetek rajtuk" - nyilatkozta Oliver Hirschbiegel 2010 januárjában a New Yorkernek.

A klipek által sértett felhasználók többször közvetlenül maguk kérték a YouTube-tól a remixek törlését, így elvileg nem is lett volna szükség a Constantin Film beavatkozására, ami nagy veszteséget okozott az internetes mémek és úgy általában a humor kedvelőinek, legalábbis a YouTube-on. A többi videomegosztón ugyanis - egyelőre - háborítatlanul elérhetők a Bukás remixei (lásd beágyazott videónkat).