Jogvédők töröltetik a viccelődő Hitler-videókat

Vágólapra másolva!
Levetették a YouTube-ról a Hitler bunkerjelenetét remixelő, feliratokkal újraíró videókat. Az elmúlt két évben terjedő Hitleres klipek ellen a 2004-es, a jelenetet tartalmazó Bukás című film jogait tulajdonló Constantin Film lépett fel. Az internetes mém a törlések ellenére sem tűnik el, sőt készültek már a letiltás ellen protestáló klipek is.
Vágólapra másolva!

A netezők az elmúlt két év összes fontosabb technológiai problémáját, kimaradását kifigurázták Bukás-remixekben, de nem menekültek a politikai vagy szórakoztatóipari bakik sem. A náci párt vezére felháborodott azon, hogy letiltották az Xbox Live-ról, morgolódott Sarah Palin visszalépésén, sőt egy igazán kitekert ötlettel még amiatt is ordítozott egy sort, hogy a róla készült videókon emberek nevetnek az interneten.

Hitler tiltakozik a törlések ellen

Az incidensből természetesen készült újabb videó, aminek felirata szerint Hitler azon háborodik fel, hogy a klipeket a jogvédett anyagok tisztességes felhasználását lehetővé tevő fair use doktrína ellenére törölték. Az Egyesült Államok szerzői jogi törvénye szerint kritika, oktatás, paródia, híradás és tudományos kutatás céljából szabadon lehet idézni az egyébként szerzői jog által védett művekből.

http://www.youtube.com/v/5fAQKa8rU_4&hl=en_US&fs=1&A videók törlése is kiborítja Hitlert

A tiltakozó videó nem tartalmazza a Bukás ezerszer megnézett képeit, helyettük csupán a video eltávolításáról szóló felirat látható.

Vissza lehet szerezni a klipeket

A sokat szidott amerikai digitális szerzői jogi törvény (DMCA) lehetővé teszi a paródiák alkotói számára, hogy fellebbezzenek a törlés ellen. A tisztességes felhasználás keretein belül maradó alkotások készítői számára az a legjobb út műveik megőrzésésre, még ha kényelmetlen is.

http://www.youtube.com/v/vT2-AuEb7Bc&hl=en_US&fs=1&
"De hát ezek engem cikiznek!"

A törlés felülvizsgálatát akkor is lehet kérni, ha nem egy DMCA szerinti törlési kérelem miatt távolították el a felvételt, hanem - mint ebben az esetben is - a YouTube beépített tartalomszűrője találta problémásnak a videót. A digitális szabadságjogokat védő Electronic Frontier Foundation részletes útmutatóval segíti ebben az alkotókat.

A rendező hangosan nevet

A remixvideók változatos reakciókat váltottak ki a nézőkből. Oliver Hirschbiegel, a Bukás rendezője például kedveli a bunkerjelenetet átértelmező videókat. "Körülbelül 145-öt láttam. A hangot természetesen le kell vennem, ha nézem. Annyira viccesek néha az új feliratok, hogy hangosan nevetek rajtuk" - nyilatkozta a rendező 2010 januárjában a New Yorkernek.

A holokauszt túlélői sokkal élesebben reagáltak a Hitlerrel való viccelődésre. Az első héber nyelvű remix megjelenése után - ami a Tel Aviv-i parkolóhelyzetet kritizálta - a túlélők szervezetetit tömörítő COHSI tiltakozott a videó ellen, és a téma érzékenysége miatt kérte eltávolítását a YouTube-ról.