Egységes online piaccal nyírná ki a kalózokat az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Digitális Program (European Digital Agenda) biztosa, Neelie Kroes szerint egységes online piacot kell megvalósítani az unión belül, enélkül ugyanis sosem indul fejlődésnek az online zenepiac, és az emberek továbbra is az illegális forrásokat létesítik majd előnyben.
Vágólapra másolva!

Kroes úgy véli, míg a világhálónak nincsenek határai, az európai online piacoknak bizony vannak: gyakran amerikából egyszerűbben meg lehet rendelni valamit, mint egy szomszédos európai országból. A biztos példaként hozta fel a CD-ket, amelyeket hagyományos üzletekben bárki megvásárolhat, bizonyos esetekben azonban online nem lehet megrendelni őket egy idegen országba, mivel a zenék licencelése országonként történik, így külföldre való értékesítés nem biztos, hogy megengedett.

Egységes online piaccal lehet megölni a kalózokat

A digitális program biztosa elmondta, az országonként történő, részben a licencelés nehézségének köszönhető az, hogy az európai internetes zenepiac csupán ötödét teszi ki az amerikainak. Kroes szerint az internetes kalózkodást csupán egy egységes digitális piac megvalósításával lehetne megvalósítani, amely nem csak a felhasználók, de a szerzők és előadóművészek érdekeit is szolgálná. A biztos egyébként utalt arra is, hogy a Digitális Program keretében a határokon túlnyúló szoftverlicencelés problémáját is meg kell oldani, jelenleg ugyanis szintén előfordul, hogy egy programot olcsóbban lehet beszerzni az Egyesült Államokból, mint az EU-n belülről.

Ha egy egységes digitális piac valóban megvalósul, az azt is jelenti, hogy például a hazánkban jelenleg nem, vagy csak nagyon komplikáltan elérhető szolgáltatások, így az iTunes zeneboltot, vagy az Xbox Live online játékplatformokat is egyszerűen, és teljesen legálisan használni lehet majd. Azonban az egységes szabályozás egyben a helyben működő jogvédő szervezetek - így itthon az Artisjus - működésének szükségességét is megkérdőjelezi.

Gyorsabb internet és nagyobb biztonság kell

Az Európai Bizottság 2010 máriusában fogadta el az Európa 2020 Stratégiát, amelynek egyik fő kezdveményezése az Európai Digitális Program, amely az it-iparban rejlő lehetőségek kiaknázásával valósítaná meg a gazdaság élénkítését és munkahelyek teremtését. Kroes a program megvalósítása kapcsán a szupergyors széles sávú internetkapcsolatok elterjesztését is sürgette, az információtechnológiai szektorban ugyanis dél-koreai és japán vállalatokkal versenyeznek az európai cégek, ezekben az országokban pedig százszor gyorsabb eléréseket használhatnak az lakosok.

Az unión belül is több millióan vennének igénybe fejlett digitális médiaszolgáltatásokat, ám ezek egyelőre nem érhetők el - a biztos szerint ezért az EU-nak támogatnia kell következő generációs hálózatok létesítését. Kroes emellett a kiberbűnözés elleni hatékonyabb, a tagországok közti jóval szorosabb együttműködésen alapuló fellépést tart fontosnak, ez ugyanis kulcsfontosságú az internetes kereskedelem megbízhatóságának megőrzése érdekében.