Android-invázió Magyarországon

Vágólapra másolva!
A Google és szövetségesei azt ígérték, hogy az Android operációs rendszerrel végre nem a mobiltelefon uralkodik majd rajtunk, hanem mi a mobilon: a készülékek kezesebbek, hasznosabbak, kényelmesebben kezelhetők lesznek. 2010 tavaszára igencsak bő választék lett a hazai piacon az androidos okostelefonokból: modellről modellre változik, mit és hogyan valósítottak meg a gyártók ebből az ígéretből. Körképünkben összesen hat, öt csak érintőképernyővel, és egy teljes billentyűzettel is ellátott telefont próbáltunk ki.
Vágólapra másolva!

Elkerülhetetlen, hogy az androidos telefonokat a szintén érintőképernyős, és szintén menet közben telepíthető szoftverekkel rendelkező, és ezt a modellt elsőként meghonosító iPhone-hoz hasonlítsuk, de szívesen tesszük. Az androidos mezőnyről ugyanis elmondható, hogy a platform kezelőfelülete már eléggé kiforrott, a szoftverválaszték pedig igen jó, sőt, bizonyos tekintetben ezek a készülékek sokoldalúbbak is, mint az iPhone.

Az Android mellett elsőként az az érv szól, hogy nem zárt rendszer, vagyis a gyártók nem felügyelik szigorúan, hogy mi és hogyan kerülhet a telefonra. Ezekre a készülékekre bármit letölthetünk egy weboldalról, vagy felmásolhatunk a számítógépünkről: a telefon egyből megnyitja a zenét, lejátssza a videót (ha van rajta megfelelő szoftver), megjeleníti a képet. Ráadásul a tartalom hozzáférhető külön kliensszoftver nélkül is: csak össze kell dugni őket a töltőkábélként is működő USB-s dróton a számítógéppel, és máris másolgathatunk.

Fotó: Vámosi Gergő [origo]

Samsung, HTC, LG

Mindemellett az androidos készülékek olcsóbbak, mint az Apple telefonja. A tesztünkben szereplő modellek ára 60 és 170 ezer forint között mozgott, vagyis akár az iPhone árának töredékéért lehet hozzájuk jutni - az Apple telefonja ma 180 és 230 ezer forint közötti árakon szerezhető be független forrásokból. Ezek az okostelefonok elsősorban mobilnetezésre, navigálásra vagy helyfüggő szolgáltatások használatára, e-mailezésre és közösségi oldalak használatára, vagyis munkára és hétköznapi kapcsolattartásra, tartalomfogyasztásra vannak kihegyezve. Bár egyik-másik jó minőségű digitális kamerával rendelkezik, tapasztalataink szerint a fotózás-filmezés, legalábbis egyelőre, nem a platform erőssége - persze, ha kell, ezekkel a telefonokkal is megoldható.

Ami az Android operációs rendszerre (vagy bármilyen más, a felhasználó számára új mobilplatformra) való átállást némileg megnehezíti, az a kontaktok kezelése. Az Androidot alapvetően nem úgy találták ki, hogy sim-kártyán tárolja, vagy a számítógépről szinkronizálja a felhasználó címtárát, hanem azt az interneten keresztül igyekszik frissen tartani. A tulaj számára viszont sokkoló lehet, hogy a készülék minden Outlookos, Gmailes vagy facebookos ismerősét egy helyre zúdítja, hogy e-mailcímek, telefonszámok, esetleg duplikált kapcsolati címkék özönében kelljen keresgélnie. Ez az a része az Androidnak, ami még nem eléggé átgondolt, vagyis a kapcsolatok megfelelő elrendezése hosszas odafigyelést igényel a felhasználótól, vagy olyan célszoftverek alkalmazását (alternatív levelező, címtár), amelyek áthidalják ezt a problémát.

Fotó: Vámosi Gergő [origo]

Google, HTC, Sony Ericsson

A platform egyik gyenge pontja, hogy a kipróbált készülékek teljes funkcionalitását nem minden esetben tudtuk kipróbálni megfelelő szoftververzió nélkül. Az Android jelenleg a 2.1-es sorozatszámnál tart, és csak ez a verzió ismeri például az iPhone-ról ismert több ujjas kezelést, a multitouch-ot. Ugyan maga az Android egy Linux, a felhasználó mégsem piszkálhat bele kedve szerint, mivel a mindenható rendszergazda - root - jogát a gyártók birtokolják, akik az egyes modelljeikre eltérő ütemben készítgetik az operációs rendszer frissítéseit. Reményt adhat azonban a korlátozott képességű, vagy bizonyos funkciókat nehézkesen elérő okosmobilok tulajdonosainak, hogy az Android folyamatos fejlődésének köszönhetően a gyártók is lépéskényszerben vannak.

Áttekintettük a Magyarországon jelenleg is elérhető androidos kínálat legjavát: kipróbáltunk egy-egy Samsung, LG, Sony Ericsson, két HTC és a Google Nexus One telefont, hogy végül azt is megmondjuk, kinek melyiket érdemes választania.