Sok mindent megjavít az ingyenes Windows-szerelő szoftver

Vágólapra másolva!
A Microsoft ingyenes Windows-szerelő szoftvere segít orvosolni a Windows hibáit: leginkább a számítástechnikához nem vagy csak alig értő felhasználóknak érdemes letölteniük, de néha a hozzáértőbbeknek is jól jöhet. Tesztjeink alapján ugyan a Fix it közel sem csodaszer, de sok esetben tényleg segíthet a hibaelhárításban, különösen XP és Vista alatt.
Vágólapra másolva!

Jó pár segédprogramot ajánlottunk már a Windows rendbetételére, a Microsoft azonban most saját fejlesztésű, ingyenes segédeszközzel rukkolt ki. A programot leginkább a Windows XP-t vagy Vistát használóknak érdemes letölteniük, mivel a Windows 7 hibaelhárítási képességeit teszi elérhetővé a korábbi operációs rendszereken is. XP esetében csak a Service Pack 3 (SP3) javítócsomag megléte esetén engedi telepíteni magát, ezt innen lehet letölteni és telepíteni, de Windows 7 alatt is működésre bírható.

Nem varázsszer...

Természetesen nem érdemes bonyolult mesterséges intelligenciára számítani, a Fix it program olyan tipikus hibák orvoslására képes, amelyek a statisztikák szerint a legtöbbször okoznak problémákat a Windows-rendszereken. Ez azt jelenti, hogy ha például a gép egyik memóriamodulja dolgozik hibásan, vagy más hasonló rejtett hiba üti fel a fejét, azt ez a szoftver nem feltétlenül fogja érzékelni. Arra azonban képes, hogy a szoftverrendszer rossz beállításait, a hardverhez nem megfelelő szoftvereket, a felgyülemlett digitális szemetet megtalálja és az ezek által okozott hibákat vagy lassú rendszerműködés problémáját megoldja.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Innen töltheti le a Microsoft Fix itet

...de egészen hasznos lehet

A Fix it tesztelésekor a Performance, vagyis a teljesítmény növelését célzó ellenőrzést futtattuk le először gépünkön, ez néhány percnyi vizsgálatot követően végül csupán a Rendszerkonfiguráció segédprogramot (msconfig) indította el, amelyben a rendszerindításkor automatikusan induló programokat lehet ki- és bekapcsolni.

Az egyes ellenőrzési modulokat külön-külön lehet elindítani, ami azért jó, mert ha a nyomtatással van problémánk, akkor nem kell feleslegesen végigvárni mondjuk a hangkártya beállításainak áttekintését. A programban választani lehet, hogy a problémák automatikus javítását (Detect problems and apply the fixes for me) szeretnénk, vagy manuálisan választanánk ki a végrehajtott javításokat (Detect problems and let me select the fixes to apply). Előbbit a teljesen kezdő, az utóbbit a PC-hez valamelyest konyító felhasználóknak érdemes választaniuk.

A teszteredményeket végignézve az derült ki, hogy egészen komoly vizsgálatot végzett a szoftver, például ellenőrizte, hogy nincs-e több víruskereső telepítve a gépre, a merevlemezek az elérhető leggyorsabb módban működnek-e, vagy nincs-e szükségtelenül energiatakarékos, lassabb üzemmódba állítva a gép. Emellett még többek közt azt is ellenőrizte a program, hogy a gyakran használt programok gyors indítását biztosító előtöltési szolgáltatás fut-e, illetve a rendszer kezelőfelületének grafikai extrái nem csökkentik-e a teljesítményt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bizarr, a program részben magyarul, részban angolul kommunikál

Karbantartja a rendszert is

A System Maintenance menüpont alatt lehet elérni a rendszerkarbantartó varázslóját a szoftvernek, meglepő módon a tesztek eredményét a Fix it már magyar nyelven listázta ki. Itt egyebek mellett a rendszeridő helyességét, a merevlemez hibáit, és a semmibe mutató parancsikonokat ellenőrzi a szoftver, emellett a hibaelhárítási naplófájlokat törli, ha azok túl sok területet foglalnának.

Korábban XP-n többször előfordult, hogy egy legális Windowst futtató számítógépen nem akart működni a frissítések automatikus letöltését biztosító Windows Update szolgáltatás. Ezt a problémát eddig manuálisan, terméktámogatási oldalakon található leírások nyomán lehetett orvosolni, de a Fix it segítségével végre automatikusan végezhető el ez a feladat is.

Összességében nem érdemes csodát várni a Fix ittől, egy vírusoktól hemzsegő, mindenféle butasággal telepakolt rendszert ez a program sem fog újjáéleszteni. Ha azonban csak egy-egy hiba üti fel a fejét, jó eséllyel orvosolni tudja azt a Microsoft segédprogramja.