Letörölték Oszama bin Ladent a Facebookról

Vágólapra másolva!
A közösségi oldal üzemeltetői eltávolították a terroristavezérnek létrehozott adatlapot, ahol már nagy számban gyülekeztek a rajongók.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden oldalát még március 25-én regisztrálták a világ legnépszerűbb közösségi oldalának számító Facebookon - írja az ABC News. Az oldal több mint ezer Bin Laden "rajongót" vonzott, akik Oszama beszédeit és más, az Al-Kaida-közeli Al-Szahab médiacsoport által készített propagandavideókat tettek közzé.

A facebookos accountról nem derült ki, hogy azt valóban a terroristavezérhez közel álló személyek hozták-e létre, vagy más internetezők, de a Facebook szóvivője szerint nem valószínű, hogy maguk a terroristák folytattak volna direkt propagandát az oldalon. A profil "a Mudzsahedin (az afgán szabadságharcosok) Hercegének" nevezte Oszamát, akinek tartózkodási helyeként tréfásan "a világ hegységeit" nevezte meg. (A szaúdi származású terroristavezér egyes feltevések szerint az Afganisztán és Pakisztán határvidékén fekvő hegyekben bújkál, legalábbis arrafelé veszett nyoma kilenc évvel ezelőtt.)

"Az emberek gyakran hoznak létre híres vagy hírhedt személyek nevében profiloldalakat", mondta Andrew Noyes, aki szerint semmi bizonyíték nincs rá, hogy a profil készítői, vagy a többi - tucatnyi -, magát Oszama bin Ladennek kiadó felhasználói kapcsolatban állnának vele. A Facebook a felhasználói feltételek megsértése miatt, "üzemszerű gyakorlatának részeként" törölte a bin Laden-profilt.