Laptoppal vadásznak földrengésre Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Laptoppal is ki lehet mutatni a földrengéseket, ha elég hordozható masina áll rendelkezésünkre, hogy adatot gyűjtsünk. A notebookokba szerelt gyorsulásmérők kevéssé érzékenyek, mint a profi berendezések, de a nagy rengéseket remekül észlelik.
Vágólapra másolva!

Több számítógépgyártó - köztük az Apple és a Lenovo - szerel újabb kiadású laptopjaival beépített gyorsulásmérőt - jött rá Elizabeth Cochran, a University of California geológusa. Az apró eszköznek az a dolga, hogy megállítsa a merevlemezt - és ezzel megmentse a felhasználó adatait -, ha azt érzékeli, hogy a számítógép zuhanni kezd.

A gyorsulásmérők akkor is gyűjtenek adatokat, ha a laptop biztonságosan fekszik az asztalon. A Cochran által kifejlesztett Quake-Catcher szoftver ezeket az adatokat gyűjti be az önkéntesektől. A laptopokba szerelt gyorsulásmérők nem olyan érzékenyek, mint a profi szeizmográfok érzékelői, ezért a hordozható gépekkel csak a négyes vagy annál erősebb földrengéseket lehet észlelni.

A rendszer nem hisz annak, ha csak egy felhasználótól jön riasztás, hiszen ezt okozhatta egy ház előtt elhaladó kamion, villamos, bármi. Ha azonban az egy környékről bejelentkezett felhasználók tucatjai küldenek hírt a rengésről, akkor tudni lehet, hogy valóban a föld mozog.

A hálózatnak egyelőre ezer tagja van világszerte. A cél az, hogy csak Kaliforniában legalább tízezer számítógép küldjön adatokat a kutatóknak. A további tervek között szerepel az iskolák bevonása a programba, illetve az olcsó, USB-s gyorsulásmérők elérhetővé tétele, hogy az is jelenthesse a mozgásokat, akinek a számítógépe nem tartalmaz akcelerométert.