Mobilosok millióit kapcsolják le Mexikóban

Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy bűnözők ne tudják szabadon használni zsaroláshoz, fenyegetéshez mobiltelefonjaikat, Mexikóban is kötelezővé tették az előfizetésekhez tartozó személyes adatok regisztrálását. Harmincmillió SIM-kártya tulajdonosa azonban még nem tette meg ezt, őket lekapcsolják a hálózatokról.
Vágólapra másolva!

A Reuters beszámolója szerint a mexikói közszolgálati tévé- és rádiócsatornákon már hetek óta figyelmeztették a helyi mobiltulajdonosokat, hogy regisztrálják SIM-kártyáikat úgy, hogy személyes adataikat sms-ben elküldik a szolgáltatóknak. Erre a sajtóbeszámolók szerint azért volt szükség, hogy a hatóságok megakadályozzák, hogy a mobiltelefont a bűnözők váltságdíjak követelésére, illetve zsarolásra használják. Ugyanakkor a törvényt már bevezetése előtt számos kritika érte, hiszen a bűnözők bár névtelenül nem használhatják majd mobilos előfizetéseiket, ám más nevében továbbra is módjuk lesz rá. Erre reagálva a helyi hírközlési hatóságok úgy nyilatkoztak, le fogják ellenőrizni a regisztrált adatok valódiságát.

Az előfizetői adatok rögzítése nélkül használható mobilszámok tulajdonosát ugyanis gyakorlatilag lehetetlen lenyomozni. Arról, hogy az előfizetők adatait nyilvántartsák, már egy éve döntött a maxikói kormány, az adatok beszolgáltatásának határideje pedig vasárnap járt le - eddig az időpontig 30 millió előfizető nem regisztrálta SIM-kártyáját, így azok hamarosan használhatatlanná válnak.

Mexikóban a statisztikák szerint 84 millióan használnak mobiltelefont, a legtöbben pedig feltöltőkártyás előfizetői konstrukciót választják, egyenlegüket pedig utcai árusoknál töltik fel. Mivel a szigorítás számos felhasználót érint, a legnagyobb helyi mobilcég, az America Movil vezetése a regisztráció határidejének későbbre tolását kéri a kormányzattól, ezt azonban a múlt héten még elutasították. Az anonim előfizetések blokkolása nyomán mintegy tízmillió dolláros kár éri majd a piacvezető szolgáltatót Mexikóban saját becslései szerint - közölte a cég.