Multitask is lesz nyártól az iPhone 3GS-ben

Vágólapra másolva!
Steve Jobs április 8-án bemutatta az iPhone nyáron érkező új, 4-es verziószámú alapszoftverét. A legfontosabb újdonságok között szerepel a legtöbbször hiányolt multitask, az iPadre is megjelent elektronikus könyvesbolt, egy a programokba beépülő reklámozási megoldás, végül a számunkra fontos magyar nyelvű kezelőfelület. A telefon mellett ősszel az iPad is megkapja ugyanezeket az újításokat, viszont a szintén nyáron frissíthető régebbi készülékek csak az új fejlesztések egy részét élvezhetik - a 3G tulajdonosok például lemaradtak a multitaskingról.
Vágólapra másolva!

A főbb újdonságok mellett lesz okosabb levelezőkliens, az Xbox Live-éra emlékeztető közösségi játékközpont, és folderbe szervezhető ikonok, valamint összesen mintegy száz további, a felhasználó számára is látható fejlesztés. Ezek túlnyomó többségét az összes iPhone-tulajdonos élvezheti majd, ám éppen a multitask csak a legújabb modelleken lesz elérhető.

Több program is futhat egyszerre

A 4-es verzióval érkezik meg az Apple hordozható eszközeire a multitasking, vagyis az, hogy egyszerre több program is működhet a készüléken. Az iPaddel kapcsolatban sokan ezt a funkciót hiányolták a leginkább, hiszen teljesen ésszerű igény, hogy mondjuk a háttérben futó csevegőkliens mellett meg lehessen nyitni egy böngészőt is - anélkül, hogy abba kellene hagyjuk a chatelést.

Bár az iPhone-on továbbra sem egészen úgy lehet majd váltogatni a megnyitott programok közt, mind azt mondjuk a PC-n megszokta valaki, de a fontosabb feladatokat lehetséges lesz már lekicsinyíteni a rendszer dokkjára, miközben egy másik program van használatban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Annak érdekében, hogy elkerüljék az akkumulátor gyors lemerülését és működési sebesség látványos lassulását - ezek voltak eddig Steve Jobs fő érvei a multitaskinggal szemben -, több trükköt is bevetettek az Apple fejlesztői. Ezek egyike az alkalmazások közti gyors váltás, amely nem valódi multitaskingot, csak egy ahhoz hasonló szolgáltatást jelent: a háttérbe küldött programok ideiglenesen leállnak, újbóli előhívásokkor azonban ugyanonnan folytathatóak, ahol a felhasználó elhagyta őket. Emellett azzal is küzdenek a párhuzamos programfuttatás hátrányai ellen, hogy nem adnak teljes szabadságot a fejlesztőknek ebben a kérdésben: párhuzamosítani csak bizonyos - egyébként a leggyakrabban szükséges - feladatokat (pl. helymeghatározás, hanglejátszás, Skype és társai stb.) lehet. A multitask lehetőség a régi iPodokon és iPhone-okon nem lesz használható.

Praktikusabb kezelőfelület

Bár az iPhone kezelőfelülete eddig sem volt rossznak mondható, tovább csiszolták azt. Fontos újítás, hogy a kezdőképernyőre kitett ikonokat, alkalmazásokat mappákba lehet rendezni. Ez áttekinthetőbbé teszi a felületet, megkönnyíti a programok megtalálását, és megszünteti a kezdőképernyők zsúfoltságát. A mappák ikonjait a dokkra is el lehet helyezni, így mindig kéznél lesznek a legfontosabb programok.

Ezen kívül több mint száz, a felhasználó által közvetlenül érzékelhető újítás került a négyes verzióba. Lényegesen okosabb lesz az iPhone kamerája, ami ötszörös digitális zoommal, és videózás közben is használható fókuszálási lehetőséggel gazdagodik. Az új operációs rendszerbe bekerült a Bluetooth billentyűzetek támogatása is, külső programokkal is megnyithatjuk a levelekhez csatolt dokumentumokat, a külső fejlesztésű programok is tudnak majd sms-t küldeni, s végre saját háttérképet állíthatnak be a telefon tulajdonosai. Emellett a vállalati felhasználók is komoly támogatásokat kaptak, amennyiben a telefont immár a rendszergazda is tudja távolról menedzselni, a programokban tárolt adatok titkosíthatóak lesznek, valamint több Exchange-fiókot is képes kezelni a készülék.

Az iPhone OS 4 bemutatója (angolul)

Jön a könyvtár iPhone-ra

Erős konkurenciát kap az iPhone-ra és iPod Touchra elérhető Kindle alkalmazás, illetve a többi villanykönyv-olvasó. Az iPad-del egy időben bemutatott iBooks szoftver és a hozzá tartozó könyvesbolt az új operációs rendszerrel beköltözik az Apple kisebb hordozható készülékeire is. Az áruház kínálata jelenleg körülbelül hatvanezer kötetet tartalmaz, melyek egy része - főleg a klasszikus irodalmi művek - ingyenesen tölthetőek le a kütyükre.

iAds néven az Apple mobil hirdetési platformot is indít az új szoftver bevezetésével párhuzamosan, melynek keretében a külsős fejlesztők szoftverein értékesít majd hirdetéseket a vállalat, amely az így befolyó bevételek 40 százalékát tartja meg, a többi az alkalmazás fejlesztőjéé.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Megszűnik a játékosok magánya

Jobb a játék, ha minden ismerősünk részt vesz benne, erre jött rá az Apple, tanulva a Facebook és az Xbox Live példájából. Az új iPhone operációs rendszerben számtalan lehetőségük lesz a játékfejlesztőknek, hogy egymásnak ugrasszák a játékosokat. A Game Center nevet viselő rendszerrel toplistákat lehet a játékba illeszteni, elérhető eredményekkel, plecsnikkel és kitüntetésekkel lehet jutalmazni a játékosokat.

A Game Center jelentősen megnövelheti a játékosok aktivitását. Érdekesebbnek tűnnek azok az eredmények, amiket a barátaink közül valakinek már sikerült elérni. Nagyobb a motiváció egy rekord megdöntésére, ha nem egy ismeretlen állította be, hanem egy barátunk. A játékos fejlesztéssel az Apple újra jelezte, hogy komoly játékplatformnak tekinti az iPhone-t és az iPad-et.