Veszélyes oldalakra figyelmeztet a Google kereső

Vágólapra másolva!
A keresőtalálatok között is figyelmeztet a Google a hackerek által feltört, kártevőket telepítő oldalakra. A veszélyt jelző szöveg rögtön a honlap címe alatt jelenik meg.
Vágólapra másolva!

Figyelmezetető szöveget jelenít meg a Google az adatbázisa szerint veszélyes oldalak esetén a találati listán. A felhasználóknak az "Ez az oldal veszélyeztetett lehet" vagy "This site may be compromised" szövegre kell figyelniük, ha el akarják kerülni a támadó kódot tartalmazó lapokat. A szöveg link is egyban, amire kattintva elmagyarázzák a netezőnek, hogy milyen veszély leshet rá a lapon. A találati lista első linkje viszont a kért oldalra mutat, azaz a látogató nyugodtan eljuthat a keresett lapra, ha vállalja a veszélyeket.

A feltört oldal meglátogatása előtt még a böngésző is figyelmeztetheti a netezőt. Ilyenkor a Firefox a kért lap helyett egy feltűnő, vörös figyelmeztető oldalt jelenít meg, ami részletesen tartalmazza a különböző szerverekről beillesztett támadó kódokat. A figyelmeztető lapot ugyan el lehet tüntetni, ha nagyon bízunk a vírusirtónkban, ám lehetetlen mellette úgy elmenni, hogy ne figyeljünk fel a vészjelzésre.

A weboldaltulajdonosok a Google webmestereknek szánt lapján kérhetik oldaluk felülvizsgálatát, ha javították a betörés nyomait. A cég emellett információs lapot is készít minden feltört oldalhoz, ami listázza, hogy milyen idegen kódokat próbált rátukmálni a látogatókra.