Szuperszámítógéppel vadásznak a pedofilokra

Vágólapra másolva!
A Jaguar nevű szuperszámítógépen internetes adatforgalom elemzését végzik: a gigászi számítási teljesítményű masinával pedofilok tevékenységére utaló jeleket lehet felkutatni. A projekt egy éven át, egymillió processzorórás kapacitással folyik majd az egyik amerikai kutatóintézetben.
Vágólapra másolva!

Az Oak Ridge National Laboratory-ban működő számítógép 1,8 petaflop, vagyis 1,8* 1015 darab lebegőpontos számítást képes elvégezni másodpercenként. A szuperkomputer bevetésével Tennessee állam rendőrsége a korábbinál sokkal hatékonyabban tudja megvizsgálni a gyermekpornós ügyekben lefoglalt számítógépeken fellelt fotókat - számolt be a New Scientist.

A pedofilokkal való hatékony fellépés érdekében ugyanis a hatóságoknak nem elsősorban az illegális tartalmak fogyasztóit, hanem azok készítőit kell elfogniuk, rajtuk keresztül pedig az áldozatokhoz is eljuthatnak a rendőrök. A nagy számú gyerekpornós felvétel elemzése azonban rendkívül időigényes feladat, amelyet a szuperszámítógép használata jelentősen meggyorsít.

A nagy teljesítményű komputerhez egy olyan algoritmust dolgoztak ki, amelyet internetes forgalom elemzésére lehet használni, többek közt fájlcserélő hálózatokon zajló keresések és megosztások vizsgálatára. Az analízis segítségével le lehet nyomozni az internetre felkerülő új gyermekpornós tartalmak forrásait, jelentősen leszűkítve az alaposabb vizsgálatra szoruló IP-címek számát. A high-tech pedofilvadászat egy éven át folyik majd a kutatóközpontban, ahol egymillió processzorórát erre a projektre foglaltak le a szuperszámítógépen.