Saját okostelefont fejlesztettek az oroszok

Vágólapra másolva!
A Sistema nevű orosz vállalat a kínai ZTE-vel közösen dolgozta ki saját mobiltelefonját, amely képes lesz az ország saját, Glonass nevű helymeghatározó szolgáltatását is használni az amerikai üzemeltetésben álló GPS mellett.
Vágólapra másolva!

A RIA Novosti hírügynökség beszámolója szerint az orosz okostelefon 2011 március elsejétől lesz kapható 11 ezer rubeles, vagyis 70-80 ezer forintnak megfelelő áron. A telefont a Magyarországon Blade nevű, általunk is bemutatott olcsó okostelefonjával jelen lévő ZTE céggel közösen fejlesztették ki.

A készülék egyik első példányát a bemutatón Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek is odaajándékozta a gyártó, aki úgy kommentálta azt, hogy "nőnapi ajándékként kellene időzíteni a premiert, mert egy ilyen mobillal az asszonyok mindig láthatnák egy térképen, hogy, hol tartózkodik a férjük."

Az érintóképernyős készülék a Google Android operációs rendszert futtatja majd, és egy fontosabb egyedi tulajdonsága van: nem csupán az amerikai üzemeltetésű GPS-t, hanem az oroszok beveztés alatt álló, Glonass nevű műholdas navigációs megoldását is képes használni. Ennek beindítására a közeli hónapokban sor kerül, mivel a működéséhez szükséges 24 műholdból huszat már fellőttek. Az eredeti ütemterv szerint mostanra már akár működhetne is a helymeghatározó rendszer, ám az utolsó három műhold műszaki problémák miatt a Csendes-óceánba hullott - írja a Reuters.