Még a Vatikánban is használták a lopott víruskeresőt

Vágólapra másolva!
A biztonsági alkalmazásokat készítő cseh Avast cég statisztikát készített egyik illegálisan terjesztett víruskereső programjáról: a szoftvert közel 800 ezer számítógépre telepítették fel világszerte.
Vágólapra másolva!

Az Avast Pro nevű fizetős víruskereső szoftvert elsőként egy arizonai vállalkozás vette meg még 2009 júniusában, amely tizennégy darab PC-re való telepítésére szerzett jogosultságot. Ezt követően azonban a szoftver - a telepítéshez használat sorozatszámmal együtt - internetes letöltőoldalakra került ki. A szoftver készítői szándékosan nem deaktiválták az adott sorozatszámot, hogy nyomon tudják követni, világszerte hányan veszik használatba a lopott licencet. A víruskereső program másfél éven át különböző letöltőoldalakon és fájlcserélőkön is felbukkant, 2010 végére pedig már 774 651-en használták.

A sorozatszáma alapján beazonosítható víruskeresőt az Avast rendszerei szerint mintegy kétszáz országban használták. Legtöbb használója (9 százalék) Oroszországból érkezett, de Mexikóban, Brazíliában és Olaszországban is számos PC-re telepítették, ezen kívül két vatikáni számítógépen is detektálták azt. Az Avast a vizsgálat végeztével programfrissítő szolgáltatásán keresztül végül egy olyan üzenetet küldtek ki a felhasználóknak, amelyben figyelmeztették őket arra, hogy az általuk használ szoftver nem eredeti, ezért a jövőben nem frissíthető adatbázisa.

A cég szerint komoly veszélyt jelent, ha éppen a biztonsági szoftvert szerzik be az emberek illegális forrásból. Az Avastból egyébként létezik otthoni használatra ingyenes verzió, míg a Microsoft Security Essentials nevű víruskeresője ugyancsak ingyenes, ebből nemrég egy legfeljebb tíz PC-t használó kisvállalkozások számára is legálisan használható verziót is kiadtak.