Könnyen lebukhatnak a WikiLeakset támogató hackerek

Vágólapra másolva!
Nevükkel ellentétben nem névtelenek a Wikileakset támogató hackerek. Az Anonymous által használt támadószoftver semmit sem tesz azért, hogy elrejtse felhasználóját.
Vágólapra másolva!

Adatokat szivárogtat magából a svéd ügyészség, a Visa és a Mastercard megtámadásához használt hackerprogram. A Windowson, Mac-en és Linuxon egyaránt futó LOIC (Low Orbit Ion Cannon, vagyis alacsony pályán keringő ionágyú) holland biztonsági kutatók szerint semmit nem tesz azért, hogy elrejtse felhasználójának a netcímét. A támadásokban résztvevő több ezer önkéntest még hónapokkal az incidens után is azonosítani lehet a szerverek logfájljai alapján.

A professzor szerint a mostani támadás olyan volt, mintha egy postaládát gondosan megcímzett, feladói információval ellátott levelekkel akarnának elárasztani. A kutatók által kipróbált eszköz meg sem próbálta elleplezni a támadó címét, a legismertebb, legegyszerűbben megvalósítható védelmeket sem kódolták bele alkotói.

"Arra számítok, hogy néhány embert el fognak kapni" - mondta dr Aiko Pras, a Twente Egyetem professzora. A LOIC-ot alapos vizsgálatnak alávető professzor szerint néhány ország biztosan példát fog statuálni azokkal, akik részt vettek a támadásokban. Hollandiában már két személyt letartóztattak azok közül, akik segédkeztek a Visa és a Mastercard szervereinek túlterhelésében.