Idén indul a Google könyvesboltja

Vágólapra másolva!
Még idén elindulhat az Egyesült Államokban a Google óriási internetes könyvesboltja, ám Európában csak jövő tavasszal lesz elérhető az üzlet - tudta meg a Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

A Google Editions indulását nyárra várták, ám technológiai és jogi akadályok miatt a télre csúszott a könyvesbolt indulása. Idén még csak az USA-ban lesz elérhető, 2011 első negyedévében azonban várhatóan már a világ bármelyik pontjáról vásárolhatunk könyvet.

Az indulás jele az is, hogy a Google Editions-ben nagy szerepet játszó független könyvkiadók elkezték megkapni az aláírandó szerződéseket. Többan azt nyilatkozták a Wall Street Journalnak, hogy már fájlokat is küldtek a cégnek. Azt egyelőre még nem hozta nyilvánosságra a Google, hogy hány kiadóval működnek együtt, és milyen arányú bevételmegosztást terveznek.

A Google modellje gyökeresen eltér a többi e-könyves vállakozásétól. Az Editions a Google-fiókhoz köti a megvásárolt műveket, amiket online lehet olvasni a böngészőben. Az okostelefonok, tabletek, és netkapcsolattal rendelkező e-könyv-olvasók egyaránt alkalmasak.

A Google Editions-nek nem lesz könnyű dolga. A piac 65 százaléka az Amazon kezében van, a Kindle olvasó pedig valószínűleg idén is a karácsony egyik slágere lesz. A Kindle-n azonban csak az Amazonról vett másolásvédett anyagokat, vagy a független kiadóktól vásárolt másolásvédelem nélküli könyveket lehet olvasni. A Google modelljében ilyen megkülönböztetés nincs.