Hónapokon belül debütálnak az egységes mobiltöltők

Vágólapra másolva!
A tervek szerint néhány hónapon belül egész Európában a boltok polcaira kerülhetnek az egységes, micro-USB csatlakozóval szerelt mobiltelefon-töltők - közölte az Európai Bizottság szerdán.
Vágólapra másolva!

A készülékgyártókkal együttműködve sikerült kidolgoznia az Európai Bizottság illetékes szervezetének azokat az ipari szabványokat, amelyek támogatása lehetővé teszi, hogy a különböző kialakítású, típusú és gyártmányú mobilkészülékek töltéséhez ugyanolyan kábeleket lehessen használni.

Ennek köszönhetően már a jövő év elején a boltokba kerülhetnek azok a mobiltelefonok, amelyek akkumulátorát már az új, egységes töltővel lehet ellátni energiával. Ez azt jelenti, hogy a meglévő készülékekhez nem lesz elérhető univerzális megoldás, az európai felhasználók következő mobiltelefonjai viszont valószínűleg egységes csatlakozóval lesznek felszerelve, így például egy Nokia készüléket is fel lehet tölteni akár egy Sony Ericsson gyártmányhoz adott kábellel.

Forrás: [origo]
Micro-USB kábel


Ugyanakkor az EU közleménye szerint az egységes szabvány csak a mobilinternetre képes készülékekre vonatkozik, bár a manapság kapható készülékek döntő többsége már ezek közé sorolható. Az új típusú csatlakozó egyébként a jelenleg kapható okostelefonok jelentős részén alkalmazott micro-USB illesztőn alapul. Az, hogy a gyártók saját készülékeikhez egyedi töltőket alkalmaztak, nem csupán bosszúságot, felesleges kiadást okozott a felhasználóknak, hanem jelentős környezetvédelmi problémát is jelentett: új modellre váltáskor a teljesen működőképes meglévő töltők helyett is újat kellett vásárolniuk az embereknek.

Az egységes mobiltöltők bevezetéséről Brüsszel már 2009 júniusában megállapodott a 13 vezető készülékgyártóval, többek közt az Apple-lel, a Nokiával, a Motorolával, a Sony Ericssonnal, a Samsunggal, az LG-vel, a Huaweijel és a Blackberryket gyártó Research in Motionnel. Az illetékes hatóságoknak azonban másfél évükbe telt az intézkedés előkészítése, így az egységes készülékeket végül az eredetileg tervezetthez képest csak egyéves késéssel vezethetik be. Az EU várakozásai szerint a jövő évben boltokba kerülő mobiltelefonok legtöbbje kompatibilis lesz az egységes töltővel.