A Facebook fiók is a hagyaték része lesz Oklahomában

Vágólapra másolva!
Digitális javaikról is rendelkezhetnek Oklahoma lakosai. Az amerikai állam új törvénye szerint a különböző szolgáltatásokhoz tartozó fiókok, online fotóalbumok is a hagyaték részének számítanak.
Vágólapra másolva!

Az új törvény szerint a hagyatéki végrehajtók rendelkezhetnek az elhunyt online fiókjai felett. Elérhetik, módosíthatják vagy akár meg is szüntethetik a különböző közösségi oldalakon gondozott profilokat, blogokat, képtárakat vagy játékokhoz kapcsolódó fiókokat. A novemberrel életbe lépett törvény azzal a szándékkal született, hogy felhívja a polgárok figyelmét a digitális javaikra. Arra, hogy nem csak a fizikai tárgyakról kell rendelkezniük, hanem a netes tulajdonaik sorsát is rendezniük kell végakaratukban.

"A törvény belépteti Oklahomát a huszonegyedik századba" - mondta Ryan Kiesel képviselő. "Ugyanannyian használják a Facebookot, ahányan az Egyesült Államokban laknak. Valakinek hozzáférést kell adni a fiókokhoz, hogy a lezáratlan ügyeket lezárja, és teljesítse az elhunyt akaratát" - mondta Kiesel a törvényről. A képviselő szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert az email és az online albumok kiszorítják a hagyományos leveleket és fényképalbumokat. "Potenciálisan több ezer képet és egyéb emléket hagyunk magunk után az interneten, már nem csak pár cipősdoboznyi fotó és irat marad az ember után" - mondta a képviselő.

A digitális javak hazai kezelésével, az elhunytak levelezéséhez és online fiókjaihoz való hozzáférés megszerzésével októberi cikkünkben foglalkoztunk.