Ezekkel fogunk játszani 2011-ben

2011 videojáték deadspace 2
Vágólapra másolva!
Remek esztendő köszönt a játékosokra 2011-ben: tizenhárom évnyi munka után valószínűleg végre megjelenik Duke Nukem legújabb kalandja, Batman ismét lecsap Gotham városára, szupersportkocsik volánja mögé ülhetünk be, sőt még a Földet is megmenthetjük.
Vágólapra másolva!

Egy percig sem fognak unatkozni a játékosok 2011-ben, hiszen csak az év első három hónapjában több mint húsz sikervárományos cím jelenik meg. A játékok nagy része ugyan folytatás lesz, de meglepően sok új ötlettel is próbát tesznek az egyébként biztonságra törekvő kiadók. A 2011-ben megjelenő címek túlnyomó többsége sima lövölde, de nem lesz hiány horror-, versenyzős- és szerepjátékokból sem. Várható néhány újító cím is, sőt, ha minden igaz, a tizenhárom éve fejlesztésben levő Duke Nukem Forever is elkészül végre.

Félelemből nem lesz hiány

A rettegésről két folytatás gondoskodik az új évben: a január végén érkező Dead Space 2-ben újra az Alien-filmek nyomasztó hangulata köszön vissza. Annak érdekében, hogy az átlagos játékosok tetszését is elnyerje a játék, a fejlesztők a második részben felpörgették a történetet, és nagyobb hangsúlyt helyeztek az akcióelemekre. Míg az első részben még csak a történeten alapuló játékmód volt elérhető, az új rész már multiplayer küzdelmet is lehetővé tesz.

A jövőre megjelenő harmadik F.E.A.R.-ben visszatérnek a jól ismert szereplők, a fejlesztők a hangsúlyt most is a brutális, első személyű nézetben zajló harcra helyezik. Annak érdekében, hogy a rettegésfaktor folyamatosan fenntartható legyen, a készítők olyan rendszert alkottak meg, amely arról gondoskodik, hogy a játékos életére törő ellenfelek minden egyes játék során máshol tűnjenek fel a pályákon.

Várakozásaink szerint a F.3.A.R. szolgáltatja majd a rémisztőbb pillanatokat, a Dead Space 2 pedig a filmszerű jeleneteivel tűnik majd ki. Mindkét játék PC-re PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jelenik meg.

Eszelős száguldás

Az év három legfontosabb versenyzős játékából kettő az első negyedévben debütál, a harmadikra ugyan várni kell, ám ez hozza a legkomolyabb változásokat. Az online lehetőségekre építették fel a Test Drive Unlimited 2-t: a játékosok többek közt házat vásárolhatnak a versenyzéssel szerzett pénzből, hogy aztán a barátaikat, illetve a klubtársakat is meghívhassák a fényűző virtuális otthonba. A szocializálódás ugyanolyan fontos szerepet játszik majd a játékban, mint a száguldozás, de arra is mód lesz, hogy a megszerzett pénzt a kaszinóban sokszorozza meg - vagy éppen veszítse el - a játékos.

A Shift 2 Unleashed, a nagy megújulás alatt álló Need for Speed-sorozat újabb darabjában - ellentétben az idén megjelent Need for Speed Hot Pursuittel - élethű fizikával és realisztikus belső nézettel készülnek a fejlesztők, vezetés közben még az erőhatásokat is szimulálni fogják. A versenyzők a legdrágább és leggyorsabb modellek - például Lamborghini Murciélago - volánja mögé ülhetnek majd be.

Az év elején érkező versenyzős programokat jó fél évvel később, ősszel követi a Forza Motorsport 4, amely szintén az élethű száguldásélményre vágyókat próbálja meghódítani. A negyedik rész legnagyobb újítása a Kinect mozgásérzékelős vezérlés bevezetése, a játékosok így akár mindenféle vezérlő nélkül is irányíthatják a méregdrága járgányokat. Míg a Test Drive Unlimited 2 és a Shift 2 Unleashed minden fontosabb platformon elérhető lesz, a Forza Motorsport 4-et csak Xbox 360-ra lehet majd megvenni.

Lövöldözés minden napra

A Painkiller című játékot is fejlesztő lengyel People Can Fly csapat új szintre emeli a pörgős akciókra és a brutális kivégzésekre épülő lövöldözős játékokat legújabb programjával. A Bulletstorm-ban megszámlálhatatlan típusú gyilkolóeszközből lehet majd választani, hogy minél stílusosabban vagy látványosabban végezzünk az ellenfelekkel. A program sztorija szerint az újraegyesült Korea igázza le az Egyesült Államokat, és ennek köszönhetően az egyébként nem feltétlenül harcképzett polgárok is kénytelenek fegyvert ragadni és partizánharcot folytatni.

A Crytek még az idén ki akarta adni a Crysis folytatását, de a multiplatform fejlesztés több időt vesz igénybe a vártnál, így a játékosok csak jövő márciusban fedezhetik fel az idegenek által megszállt és félig lerombolt New Yorkot. A főhősnek speciális képességeket biztosító nanoruha a folytatásban is a játékmenet meghatározó eleme lesz, a játékosok az adott helyzetnek megfelelően használhatják a rövid ideig rendelkezésre álló láthatatlanságot, vagy éppen a hatalmas ugrásokat garantáló módozatokat.

Szintén meglehetősen hosszú ideje dolgozik az FPS műfajt kitaláló és - a Wolfenstein, a Doom, valamint a Quake játékokkal - forradalmasító ID Software a legújabb, Rage című játékán. A posztapokaliptikus történet megvalósításához új technológiát készítettek, mely lehetővé teszi, hogy a gamerek kiszabaduljanak a cég eddigi játékaira jellemző klausztrofóbiás, szűk folyosókból. A Rage-ben hatalmas, nyílt tereket lehet akár különféle járművek segítségével is bejárni, és némi szerepjátéki elemeket is vegyítenek a szokásos akció mellé a készítők.

A Crysis 2 és a Rage együttesen sem készül annyi ideje, mint a leghányatottabb sorsú játéknak számító Duke Nukem Forever, melyet idén hivatalosan is halottá nyilvánított a fejlesztés során csődbe ment 3D Realms. Hatalmas meglepetésre azonban a Borderlands-szel nagy sikereket elért Gearbox felkarolta a projektet, és ennek köszönhetően a nagyjából tizenhárom éve tartó munkálatok gyümölcsét jövő évben megízlelheti a vicces beszólásokra, a túl sok agymunkát nem igénylő lövöldözésre, és persze a Duke Nukem karakterére kiéhezett közönség. A Duke Nukem Forever a PC mellett, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jelenik majd meg.

Maszkos igazságosztóvá válhatunk

A Batman: Arkham Asylum a 2009-es év egyik legnagyobb meglepetése lett, a Rocksteady Studios hosszú évek után az első igazán minőségi szuperhősös játékkal állt elő. A folytatásban a tónus, a játékmenet csak minimálisan változik, a nagy különbség, hogy nem csak az elmegyógyintézet és annak környéke, de egy egész lezárt városrész - és persze az ott található összes bűnöző - szomjazik Batman vérére. Hatalmas bunyók, különféle trükkös eszközök és számtalan rejtett, nehezen megközelíthető tárgy vár a játékosokra a folytatásban.

A Grand Theft Auto-val hírnevet szerzett Rockstar egy ausztrál csapat játékát karolta fel hosszú évekkel ezelőtt. Az L.A. Noire fejlesztésébe befektetett rengeteg pénz és idő lassan kifizetődni látszik, a jelek szerint igazán egyedi, és a felvonultatott technológiákat tekintve előremutató, később akár hivatkozási alapként is használható játék készül a Team Bondi gondozásában.

A sosem látott minőségű mimika például lehetővé teszi, hogy a nyomozót alakító játékos kiszűrje, ha egy kihallgatott bűnöző éppen hazudni próbál. Szabadon bejárható területek, a film noir világára jellemző stílusjegyek, autós üldözések, igazi nyomozói munka és rengeteg izgalom várható, sajnos a PC-re is megjelenő Batman: Arkham City-vel ellentétben csak konzolokon.

Ránk vár a Föld és a világ megmentése

2011-et legjobban a szerepjátékok rajongói fogják szeretni, megérkezik például a stílus legsikeresebb játékának számító Mass Effect utolsó része, és új kalandokkal folytatódik a Dragon Age fantasyjáték is.

A szerepjátékokat az átlagos játékosok számára is élvezhetővé tevő, s az akciójelenetek mellett a morális döntéseket is kulcsfontosságú tevő Mass Effect befejező részében a főhős és csapata a számtalan csillagrendszer és idegen faj felfedezése, megmentése után végül a Föld felé veszi az irányt. Feladatuk óriási, egyedül csak ők tudják megállítani az idegenek invázióját, és megakadályozni az emberiség teljes elpusztítását.

A Deus Ex-sorozat újabb, hosszú évek óta készülő részében szintén a játékos döntései határozzák meg a történet alakulását. A harcot a hős testébe épített, különleges képességeket adó implantátumok teszik érdekessé. A fegyveres harc mellett a lopakodás és a különböző számítástechnikai eszközök meghackelése is fontos részét képezi a játéknak.

A legújabb Elder Scrolls-játékról egyelőre nem lehet túl sokat tudni, a nemrég bejelentett ötödik epizód a Skyrim nevű északi tartományba kalauzolja el a játékosokat. Az már biztos, hogy a Bethesda lecseréli az Oblivion-ban és a Fallout-játékokban használt játékmotorját. A vadiúj technológia valószínűleg az eddigieknél is szebb grafikát tesz lehetővé a szabadon bejárható, hatalmas területre épülő játékban. Az előző szerepjátékokhoz hasonlóan a The Elder Scrolls V is a PC, PlayStation 3 és Xbox 360 gépek felhozatalát erősíti.

Tóth Tibor