Vágólapra másolva!
Ugyan a Firefox 4 végül nem jelent meg az idén, azért így is szép számmal érkeztek remek szoftverek 2010-ben: az ingyenesen letölthető programok krémjét gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Szinte hihetetlen, de míg idén januárban még csak a 4.0-s verzió debütált a Google böngészőjéből, addig néhány hete már a 9.0-s Chrome béta kiadását ajánlottuk letöltésre olvasóinknak.

Idénre felső tagozatos lett a Chrome

Bár a rivális Firefox és az Internet Explorer számozásához viszonyítva megmosolyogtató, hogy a Google egy év alatt csaknem öt verziót ugrott előre, valóban elég sokat fejlődött az idén a Chrome.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a Google Chrome 9 béta verzióját

A négyes verziótól ugyanis a böngésző már bővítményeket is kezel, ráadásul a Firefoxszal ellentétben ezek telepítése még újraindítást sem igényel. A másik fontos funkciója a beállítások és bővítmények, könyvjelzők szinkronizálásának lehetősége: ha ezeket lementjük a Google tárhelyére, újratelepítés vagy új számítógép vásárlása esetén sem kell manuálisan pepecselni ezekkel, a megszokott környezetet néhány kattintással a képernyőre lehet varázsolni.

A Google böngészőjének legutóbbi stabil, 8-as kiadása már beépített PDF-olvasót tartalmaz, amely ráadásul egy virtuális karanténban fut, hogy ne lehessen kártevők terjesztésére használni, emellett már webalkalmazásokat is kezel. A még bétaként elérhető kilences változat már a Flashban írt tartalmakat is karanténban futtatja, illetve képes kihasználni a grafikus kártyák gyorsítóképességét böngészőben futó játékok vagy beágyazott videók megnyitásakor.

Foobar 2000, a kedvenc zenelejátszónk

Bár a neve 2002 óta ismert, csupán az idén készült el az 1.0-s kiadás Foobar 2000 nevű zenelejátszó programból, melynek alkotói a Google-tól eltérően nem sietik el a verziószámok növelését. Míg korábban a Winamp volt a legnépszerűbb, mostanra a legtöbb digitális zenével foglalkozó szaki a Foobar 2000-et ajánlja zenehallgatásra jó hangminősége miatt.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a Foobar 2000-et

A program viszonylag kis erőforrásigénnyel bír, kezelőfelülete pedig teljesen - egyesek szerint talán túlságosan is - letisztult. Minden fontosabb formátumot támogat, képességeit pedig pluginekkel lehet bővíteni, és internetes rádiók hallgatására is alkalmas.

Security Essentials 2.0: még jobb víruskereső ingyen

A Microsoft tavaly ősszel rukkolt elő saját víruskereső szoftverével, idén télre azonban már a 2.0-s kiadás is megérkezett. A tevékenységéhez a korábbinál kevesebb erőforrást igénylő vírusvédelmi alkalmazás már hálózatról, weboldalakról érkező támadások elleni védelmet is kínál.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a Security Essentials 2.0-s verzióját

Továbbra is ingyen használhatják magánszemélyek, illetve tíznél kevesebb PC-t használó kisvállalkozások is, és nagy előnye, hogy szépen csendben működik, nem zargatja a felhasználót felesleges rendszerüzenetekkel.

Megjavítja a PC-t a Microsoft Fix It

A Windows 7-be építette be először a Microsoft azt az öndiagnosztikai modult, amely egyszerűbb hibák automatikus orvoslását teszi lehetővé az operációs rendszerben. Tipikusan ilyen az, amikor véletlenül le van némítva a hang, a felhasználó pedig nem tudja, miért nem szól semmi, esetleg miért nem működik az internet.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a Microsoft Fix itet

A Fix It ezeket a funkciókat a Windows Vista és az XP operációs rendszeren is elérhetővé teszi a Windows 7 javítómechanizmusát, amitől csodát nem kell várni, de egy számítástechnikához keveset konyító felhasználónak komoly segítséget nyújthat, mert például kiürítheti vele az ideiglenes fájlokat a winchesterről. A program képességeiről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.

LibreOffice 3.3: új néven az ingyenes Office

Miután az OpenOffice védjegyet birtokló Sun céget felvásárolta az Oracle-t, az ingyenes irodai programcsomag fejlesztői új néven kényszerültek folytatni munkájukat. A jövőben az elvileg óriáscégek befolyásától mentes, többek közt szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt tartalmazó programcsomag a LibreOffice néven lesz elérhető.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le az ingyenes LibreOffice-t

Verzióinak számozása gyakorlatilag ugyanott folytatódik, ahol az OpenOffice-é abbamaradt, így gyakorlatilag zökkenőmentesen át lehet váltani az új nevű szoftverre.

A Comodo Time Machine visszaállítja a rendszert

Forrás: [origo]
A Comodo Time Machine letöltése

A Windows 7-tel a netbookokon használatos Starter Edition változatot leszámítva már alapból lehet biztonsági mentést készíteni a teljes rendszerről. Miért jó ez? Mert egy korábbi állapotra sokkal kényelmesebb visszaállni például egy rendszerhibát követően. A korábbi Windowsokat használók számára azonban a Comodo Time Machine nevű alkalmazás is elérhetővé teszi ezt a lehetőséget teljesen ingyen. A programmal egy pillanatfelvételt lehet készíteni a rendszerről, és azt elmenteni mondjuk egy külső winchesterre: ha a rendszer elromlana, bármikor visszaállhatunk vele erre az állapotra. A program egy olyan modullal is rendelkezik, amit akkor is el lehet indítani, ha a Windows nem működik, így nagy segítséget nyújt a bajban.

Jobb használni az új Messengert és társait

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a Windows Live Essentials 2011-es verzióját

Októberben jelent meg, s akkor alaposan be is mutattuk a Microsoft ingyenes segédprogram-csomagját, a Live Essentialst, amely többek közt a Messenger üzenőprogramot, a Mail levelezőklienst, a Fotótár képkezelőt és a Movie Maker videovágó alkalmazást tartalmazza. A legtöbb felhasználó számára ezek közül a Messenger chatkliens lehet ismerős, ennek legújabb verziójába már a Facebookot is integrálták, így a közösségi oldalra bejelentkező ismerősökkel való csevegéshez nem is kell többé belépni magára a szájtra. Az új Messengerből emellett a státuszfrissítéseket is el lehet érni, de ha valaki túl bonyolultnak találja az új felületet, hagyományos nézetbe is visszaválthat. A Fotótár és a Movie Maker új kiadásai már nem csak a Microsoft saját szolgáltatásaira, hanem például a Flickrre, a YouTube-ra vagy a Picasára is fel tudják tölteni a felvételeket, így érdemes frissíteni rájuk. A Live Essentials 2011 csomag egyetlen negatívuma, hogy Windows XP-re nem, csak Windows 7-re és Vistára lehet telepíteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről