Otthoni PC-n épült meg a virtuális Kolosszeum

Vágólapra másolva!
A Flickrről és más internetes fotótárhelyekről begyűjtött digitális fotókból egy otthoni PC-n voltak képesek előállítani olyan turisztikai látvánosságok realisztikus modelljeit kutatók, mint például a római Kolosszeum.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Karolinai Egyetem és a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) kutatói a virtuális makettek elkészítéséhez online képtárakban elérhető fotókat használtak fel, melyek elemzéséhez ugyanazt a technológiát használták fel, amely a Microsoft PhotoSynth nevű, ingyenesen letölthető szoftverének alapját is képezi.

Nem a fenti két egyetem kutatói az elsők, akik nagy számú digitális fotó feldolgozásával voltak képesek virtuális modelleket előállítani, ezekhez eddig nagy teljesítményű számítógéprendszereket használtak a karolinai és svájci kutatók megoldása azonban egy - igaz, négy darab izmos grafikus kártyával is felszerelt - otthoni PC-n is lefuttatható.

Megoldásukkal a Flickr fotótárhelyre "Róma" címkével feltöltött fotókat kértk le, amely közül egy szoftver segítségével leszűrték a Kolosszeumról készült képeket. További automatikus elemzésekkel a felvételekről meghatározták, hogy az épület melyik részéről készültek a fotók, és a digitális képek részleteiből le tudtak generálni egy virtuálisan körbejárható, fotorealisztikus modellt.