Vágólapra másolva!
Az MIT egyik professzora olyan speciális digitális fényképezőgépet fejlesztett ki, amellyel lézeres szenzorai segítségével akár egy sarokba is be lehet fotózni.
Vágólapra másolva!

Az új digitális fényképezőgépet a rangos amerikai műszaki egyetem médialaboratóriumának munkatársai készítették el. Ramesh Raskar, a labor digitális fotózással foglalkozó csoportjának professzorának nyilatkozata szerint a technológiát három éven át fejlesztették, és többek közt orvosok, életmentést végző szervezetek és a katonaság is felhasználhatja majd.

A speciális kamera ugyanis lehetővé teszi, hogy ne csak a látómezejükben lévő objektumokat lássa használója, anem akár be tudjon nézni egy sarkon is anélkül, hogy befordulna azon. Ehhez egy egy ultrarövid, nagy intenzítású lézersugarat alkalmaznak, amelynek fénye egy megfelelő objektumról visszaverődve a beláthatatlan területet képes bevilágítani.

Forrás: [origo]
Így működik a kanyarban fotózó kamera

A látómezőn kívüli térből a fény a másodperc töredék része alatt visszavetődik az első objektumra, majd onnan újból eljut a kamerába, az beérkező reflexiós információkból pedig speciális algoritmusok segítségével meg lehet határozni annak térbeli alakját. Raskar magyarázata szerint a megoldás a röntgenhez hasonló látványt biztosít, de nem ahhoz hasonló sugarakat használ a képi információk előállításához.

Bár a technológia segítségével jelenleg csupán egyszerűbb térbeli alakzatokat lehet virtuálisan rekonstruálni, várhatóan már két éven belül elérhető lesz olyan orvosi változata, amely endoszkópos vizsgálatok alkalmazását teszi lehetővé majd a testnek azon részein, ahol ez eddig nem volt elérhető.