Januártól megszűnik a második tárcsahang

Vágólapra másolva!
December 31-ig megszűnik a vidéki vagy nemzetközi számok tárcsázása során adott második tárcsahang a 06 vagy a 00 előhívószám beütése után a hagyományos telefonokon. A változás a legtöbb telefonáló számára nem jár észrevehető különbséggel, ám faxokat, riasztókat lehet, hogy át kell emiatt állítani.
Vágólapra másolva!

A hazai távközlési szolgáltatók egy 2005-ös kormányrendelet értelmében idén év végéig megszüntetik a második tárcsahangot, ami a hagyományos vonalas telefonokon az eltérő körzetszámú vagy külföldi számok hívásához szükséges 06-os vagy 00-s előhívó tárcsázása után szólalt meg - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC közös sajtótájékoztatóján. A változás a gyakorlatban semmilyen tennivalóval jár a telefonálók számára, mivel sokan már most sem várnak a második tárcsahangra, ami a mobilosok számára az első tárcsahanggal együtt régóta ismeretlen - mondta el Mátrai Gábor, az NMHH alelnöke.

A hírközlési hatóság szerint csak a telefonvonalon keresztül használt régebbi típusú telekommunikációs eszközök használóinak kell figyelniük a második tárcsahangra. A betárcsázót modemek, telefonalközpontok, hagyományos telefonvonalon kommunikáló riasztóberendezések vagy távfelügyeleti rendszerek beállításakor ellenőrizni kell, hogy azok nem várnak-e a 06-os tárcsázás után a megszokott hangra. A készülékek beállításaival kapcsolatban a szolgáltatók maguk is felvilágosítást adnak az érintett 2,3-2,5 millió otthoni előfizetőnek.

Már az első tárcsahang is felesleges

A Magyar Telekom december 10-ig, az Invitel pedig december 24-ig befejezi a szolgáltatási területein a második tárcsahang megszüntetését, ami több ütememben történik majd így az már a rendeletben előírt határidő előtt fokozatosan megszűnik. Az átállás nem okoz fennakadást a felhasználók számára a telefonhasználatban, mivel csupán egy szoftverfrissítés vagy a beállítások módosítása szükséges hozzá, ami az éjszakai órákban történik - hangzott el a tájékoztatón.

A tárcsahang megszüntetése pár tízmillió forintos költséget okoz a szolgáltatóknál, kimutatható haszna pedig nincsen azon túl, hogy a telefonálás némileg gyorsabbá válik. Újságírói kérdésre válaszolva az NMHH alelnöke elmondta, hogy bár meg lehetne szüntetni az első tárcsahangot is, ami Nyugat-Európában és az USA-ban már húsz éve nem létezik, a hatóság jobbnak látja, ha fokozatosan szoktatják hozzá az előfizetőket a változásokhoz.