Ismét veszélyes Internet Explorert használni

Vágólapra másolva!
A kilences kivételével az összes Internet Explorert érintő sebezhetőséget találtak IT-biztonsági kutatók. A kiberbűnözők már használják a hibát trójai terjesztésére.
Vágólapra másolva!

A sebezhetőséghez létezik szabadon elérhető támadókód is, aminek segítségével a bűnözők a BKDR_Badey.a kódnevű trójait töltik le az áldozat számítógépére. A támadás elindításához elég meglátogatni egy megfertőzött weboldalt Internet Explorer 6-ossal,7-essel vagy 8-assal. A kártevő titkosított fájlként érkezik meg a PC-re, majd miután kibontotta magát, megfertőzi a gépet. A kutatók sem tudják egyelőre, hogy a rendszerre történő behatolás után mit csinál a kód. Elképzelhető, hogy pusztán a sebezhetőség súlyosságának bemutatására szolgáló ártalmatlan trójai, ám nem kizárható, hogy egy új zombihálózatot épít ki a kártevő.

A Microsoft által kiadott tájékoztatás szerint a programok memóriahasználatát felügyelő DEP technológia, és az Explorer védett módja mérsékli az új hiba jelentette fenyegetést. Ez az XP harmadik szervízcsomagjában, illetve a Vista második szervízcsomagjában érhető el. Mivel a sebezhetőség nem érint a béta állapotban elérhető kilences Explorert, az erre való frissítés lehet a legjobb lépés a fertőzéstől tartóknak. Mivel az XP-re nem adták ki a legújabb Explorert, így a közel tíz éves rendszer használóinak a Firefox vagy a Chrome letöltését javasoljuk.