Elérhetetlenné tenné a kalózoldalakat az USA

Vágólapra másolva!
Fegyverhez jutottak a hamisítás és kalózkodás ellen hacoló amerikai hivatalok. A szenátus által elogadott törvénytervezet lehetové teszi, hogy eljárjanak a külföldi szolgáltatóknál muködtetett oldalak ellen is - adta hírül a Reuters.
Vágólapra másolva!

Már csak maroknyi olyan nap van, amiben az amerikai törvényhozás összeül, de elképzelheto, hogy ez alatt sikerül megtárgyalni a tervezetet. Könnyen elképzelheto, hogy a Combating Online Infringement and Counterfeits Act (COICA) nevu tervezet még idén törvényerore emelkedik. Amennyiben ez sikerül a hamisítás áldozatául eso amerikai cégek, illetve a kalózokkal eddig is változatos eszközökkel harcoló film- és zeneipar elérhetetlenné teheti a külföldi szervereken tárolt kalózoldalakat.

A törvénytervezet támogatói között egyaránt találhatóak divatcégek, gyógyszercégek, valamint filmes és zenei lobbiszervezetek. Az üzleti szféra képviseloi mellett az Amerikai Kereskedelmi Kamara is a COICA törvénytervezet mellett foglalt állást.

Az új törvény értelmében a netszolgáltatók kötelesek lesznek letiltani a hamisított termékeket áruló, és kalóz tartalmakat kínáló oldalak elérését. Emellett meg kell szakítaniuk minden kereskedelmi kapcsolatot is a hamisító oldalakkal. Ez utóbbi különösen azokat a lapokat fogja kényelmetlenül érinteni, akik a Paypal-t vagy bármelyik más mikrofizetési szolgáltatót használták.

A törvénynek nem örül mindenki, az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil jogvédo szervezet szerint az internet cenzúráját megvalósító rendelkezés rossz színben tünteti fel az Egyesült Államokat. Mivel a törvénytervezet arról is rendelkezik, hogy a hamisító oldalak domain nevét felfüggesszék, az EFF szerint az USA által üzemeltetett domain név rendszerbe vetett bizalmat is megrendíti a COICA.