A rendőrség is terjeszti a mobilos átverést

Vágólapra másolva!
Egy rendőrségi szóvivőtől is megkaphatták a trükkös mobilos csalókról szóló álhírt. A kétezres évek eleje óta terjedő franciából fordított átverés idén újra népszerűvé vált az interneten.
Vágólapra másolva!

A szerkesztőségünkbe küldött dokumentum megegyezik a korábbi figyelmeztetéssel, ám a mostani .pdf kiterjesztésű anyag szemmel láthatólag egy nyomtatott levél beszkenelt változata. Az átverés eredetije a kétezres évek eleje óta köröz az interneten. Forrása valószínűleg francia, erre utal, hogy a szövegben említett mobilcégek mindegyike nagy része Franciaországban szolgáltat. (Korábbi cikkünk a mobilos átverésről.)

Lapunk megkereste a közleményt kiküldő Kelemen Éva rendőrségi sajtószóvivőt is. A szóvivő nyugtázta, hogy valóban ő küldte ki a a Belügyminisztériumi közleménynek feltüntetett hír, aminek hamis voltára csak később, a levél elküldése után hívták fel a figyelmét.

A szöveg borzasztó csapdákra kívánja felhívni a mobilozók figyelmét, amelyek közül egyik sem igaz. A SIM-kártyát szerencsére nem tudják távolról, a hálózat hibáit kihasználva olvasni a hackerek, a 06 07 74 52 41-es szám nem létezik, csupán azt olvassa be rajta a női hang, hogy "Rossz számot hívott", a felhívásért felelős Szervezett Bűnözés Elleni Központi Hivatal pedig nem létezik. A legjobb, amit a levelet megkapók tehetnek, hogy nem küldik tovább ismerőseiknek, remélve, hogy lassan kihal az internetről ez az álhír.