Színes képernyőt kapott az új Nook e-könyv-olvasó

Vágólapra másolva!
A monokróm e-tinta képernyő helyett speciálisan módosított, színes LCD-vel szerelte fel a Barnes & Noble legújabb Nook nevű digitáliskönyv-olvasóját.
Vágólapra másolva!

A legújabb Nookon már nem az e-könyv-olvasókon elterjedt elektronikus tinta technológiát használó, monokróm képernyőt alkalmazzák. Ehelyett a gyártó a táblagépekéhez hasonló színes, érintésérzékeny LCD-vel szerelte fel a ketyerét, ami ezáltal közelebb áll egy táblaszámítógéphez. Bár az egyelőre csak fekete-fehérben elérhető e-ink képernyők az e-könyv-olvasókban éppen azért terjedtek el, mert a hagyományos LCD-kkel ellentétben nem fárasztják úgy a szemet, a Nook Coloron a fejlesztők speciális megoldással egy hagyományos folyadékkristályos képernyőt tettek olvasásbaráttá.

Az USA-ban november 19-én boltokba kerülő, jelenleg előrendelhető eszközbe egy hét colos átlójú kijelzőt szerelnek, ez azonban jobb minőségű a netbookokban megszokottnál, az Apple iPadjéhez hasonlóan IPS technológiát használ. A képernyőt emellett úgy alakították ki, hogy ne csak szemből, de oldalról is jól látható legyen tartalma, színtorzítások nélkül. Jellegéből adódóan ez a képernyő is háttérvilágítást használ, de a honlapján lévő információk szerint ennek ellenére akár kültéren is látható a képe. Az biztos, hogy míg a rivális Amazon Kindle egy töltéssel akár hetekig használható, addig az új Nook már mintegy nyolcórányi használatot követően lemerül.

Forrás: [origo]

A Nook Colort 8 gigabájtos háttértárral és böngészővel is ellátták, internetes funkcióit wifin tudja elérni, mobilinternetes változat nem létezik belőle. A Barnes & Noble az új eszközhöz a könyvek mellett magazinelőfizetéseket is árul majd, emellett képes mesekönyvek egy speciális típusát is meg lehet majd venni rá: ezek egyben hangoskönyvek, a kötetek illusztrációi pedig interaktívak, ujjal megbökve elkezdenek például mozogni.

Emellett a Google Android szoftverét futtató készülék videók lejátszására, Office-dokumentumok megnyitására is alkalmas - erre az e-inkes modellek nem képesek -, és alkalmazásokat, játékokat is lehet telepíteni majd rá. Elérhetőek belőle az ismert közösségi oldalak, gépelni pedig a kijelzőn előhívható virtuális billentyűzeten lehet rajta.

Az eszköz november 19-étől lesz megvásárolható az USA-ban, ára nettó 250 dollár, vagyis mintegy ötvenezer forint, míg az Amazon Kindle drágábbik, mobilinternetes változata is csak 180 dollárba kerül. Mivel az eszközt egyelőre még az amerikai szaksajtó képviselői is csak néhány percig tudták kipróbálni, nincs konkrét beszámoló arról, hogy az LCD-s modell mennyire fárasztja a szemet, mindenesetre a Barnes & Noble egyelőre árusítani fogja a Nook előző, e-tinta képernyős változatát is.