Nem lesz többé hackerek prédája az Adobe Reader

Vágólapra másolva!
Az Adobe cég azt ígéri, hogy teljesen áttervezi, ezáltal pedig a jelenleginél sokkal biztonságosabbá teszi a PDF-dokumentumok megnyitására szolgáló Reader szoftverét, amelyet szinte folyamatosan felbukkanó biztonsági rései miatt rengeteg kritika ér. 
Vágólapra másolva!

Míg korábban a PDF formátumú dokumentumok megnyitására csak az Adobe Readert (korábban Acrobat Reader) szolgált, mostanra azonban egy sor ingyenes alternatívája létezik a szoftvernek. Ez utóbbi programok használatát az átlagfelhasználóknak sok szakértő ajánlotta azért, mert az Adobe szoftverében sokszor találnak biztonsági rést, és a hackerek is előszeretettel támadják.

Ketrecbe zárják a Readert

Ezen a helyzeten akar változtatni az Adobe cég, amely a Reader jövőbeni változataiba egy speciális védett módot fog beépíteni, amely megakadályozza, hogy a dokumentumolvasó szoftver hibáinak kihasználásával az operációs rendszert is megtámadhassák az online bűnözők - számolt be a PC World.

Ennek bevezetése azért nem lehetséges egyik napról a másikra, mert a szoftvert csaknem az alapoktól kell újraírni hozzá. Az új Readerben az operációs rendszer működésébe is beavatkozó funkciók - például a JavaScript-kódok futtatása vagy a betűk, grafikák renderelése - csak egy virtuális karanténhoz hasonló modulon belül fog zajlani. Ennek köszönhetően ezek a funkciók nem tudnak majd például automatikusan módosításokat eszközölni a rendszerleíró adatbázisban. Bár a támadások lehetősége ekkor is fennáll majd, jelentősen lecsökken a potenciális károkozás lehetősége.