Forgalmi rekordot döntött meg a Google

Vágólapra másolva!
A keresőcég szolgáltatásai a teljes internet forgalmának 6,4 százalékát generálják, ami hatalmas adatmennyiséget jelent.
Vágólapra másolva!

Az Arbor Networks cég statisztikái szerint ha a Google internetszolgáltatóként tevékenykedne, ezzel az adatmennyiséggel a világ második legnagyobb ISP-jének minősülne. A társaságnál csupán egyetlen társaság, egy ún. tier 1 kategóriájú, vagyis számos országot összekötő saját hálózattal rendelkező szolgáltató - létezik, amelynek internetes forgalma nagyobb a Google-nál. Ilyen gigászi hálózatot működtető társaságból csupán egy tucatnyi létezik a világon, s az előbb említett társaság hálózatán is a Google szolgáltatásainak használata során keletkező adatforgalom bonyolódik jelentős részben.

Az Arbor Networks mérései szerint a Google szolgáltatásai 2007-ben még csupán a világháló forgalmának 1 százalékát tették ki, egy évre rá azonban már elérték a négy százalékot is. A társaság szakértői szerint a részesedés akár 8-12 százalékot is kitehetne akkor, ha a Google nem alkalmazna gyorsítótárként funkcionáló szervereket, amelyek a felhasználókhoz közelebb lévő gépekről gyorsabban teszik hozzáférhetővé az adatokat.

A társaság elemzéséből az is kiderült, hogy a Google mostanra a világszerte működő internetszolgáltatók 70 százalékához rendelkezik közvetlen kapcsolattal, ami lehetővé teszi szolgáltatásainak lehető leggyorsabb elérését a felhasználók számára.