Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Adatokat szivárogtatnak ki a népszerű Facebook alkalmazások

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal beszámolója szerint a Facebook tíz legnépszerűbb alkalmazása engedély nélkül több tízmillió felhasználó személyes adatait továbbítja hirdető cégeknek, a legszigorúbb biztonsági beállítások mellett is.
Vágólapra másolva!

A lap vizsgálatai szerint a több mint félmillió alkalmazás legnépszerűbbjei annak ellenére továbbítják a facebookozók adatait a hirdetőknek, hogy azt a közösségi oldal kifejezetten tiltja számukra, ezt még a felhasználó beleegyezésével sem tehetik meg. A Wall Street Journal vizsgálatai szerint a legnépszerűbb tíz, külsős cég által feljesztett alkalmazás huszonöt külsős cégnek továbbítja a numerikus formátumú felhasználói azonosítókat. A vizsgálatok szerint az adatokat huszonöt különböző külsős hirdető, vagy adatfeldolgozó céghez továbbították akik adatbázisok előállítására használják fel ezeket, egyes esetekben pedig további partnerekkel is megosztották azokat.

Játék, vicces alkalmazás is szivárogtat adatokat

A legnépszerűbb applikációk közt megtalálható például a FarmVille nevű népszerű játék, illetve egy FrontierVille nevű klónja, továbbá a Texas HoldEm póker is. Azt követően, hogy a lap a közösségi oldal üzemeltetőinek beszámolt az adatszivárogtató alkalmazásokról, azok közül bizonyosak eltűntek a katalógusból, többek közt a LOLApps nevű társaság kvíz-, és üdvözlőkártya-generátor applikációi. A Facebook közlése szerint a felhasználási feltételek megsértése miatt már több ezer alkalmazást letiltottak a rendszerből.

Ugyanakkor sokak szerint a numerikus formátumú azonosítók harmadik félnek való átadása nem problémás, hiszen azok publikus adatok, amelyet még az összes adatuk megosztását privátra állítók esetén is meg lehet tekinteni a felhasználó adatlapjára lépve, a böngésző címsorában. Ugyanakkor olyan facebookozók esetében, akik az adatlapjaikon szereplő információkat bárkivel megosztják, az azonosító birtokában már például a lakhellyel, korral, foglalkozással kapcsolatos információk, vagy a fotók is hozzáférhetők lehetnek.

Csak a Facebook oldhatja meg a problémát

Vasárnap a lapnak a Facebook úgy nyilatkozott, megtette a lépéseket annak érdekében, hogy a hasonló adatszivárogtatásra a jövőben ne lehessen mód. Az alkalmazások biztonságos kezelése azért fontos, mert a Facebook mintegy félmilliárd aktív felhasználójának hetven százaléka szokta használni ezeket. A Sophos internetbiztonsági cég szakértője szerint a felhasználók az adatok kiszivárogtatásával szemben nem sokat tehetnek, hiszen ilyen mély szinten nem szabályozhatják az információk feldolgozását, legfeljebb mellőzhetik az alkalmazások használatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről