A Google műholdképein is látható a vörösiszap-katasztrófa

Vágólapra másolva!
A Katrina hurrikán vagy a haiti földrengés után az ajkai vörösiszap-katasztrófáról is közzétett műholdképeket a Google virtuális földgömbszoftverében, a Google Earthben.
Vágólapra másolva!

Az internetes vállalat a Google Earth (vagy Google Föld) Lat Long blogja szerint október 9-én tette elérhetővé az Ajka és Devecser térségéről készült fotókat, amelyeken jól látható, hol szakadt át a tározó gátja, és mekkora a szennyeződéssel elöntött terület. A Google Earthben egy KMZ formátumú fájl letöltése után megtekinthető műholdképet október 7-én készítette az Ikonos műhold, vagyis három nappal a gátszakadás után.

A Google Earth csapata nem részletezte, de valószínű, hogy ez volt az első alkalom, amikor a műhold egyáltalán rálátott a vörösiszappal elöntött területre, hiszen a katasztrófát borult, esős idő követte. A körülbelül 250 négyzetkilométeres területet lefedő felvételen is sok helyen takarják felhősávok a vörösiszap-tározó környékét, de a rajta keletkezett sérülés, és a katasztrófa sújtotta települések kivehetők, ahogy az is, hogyan színezte el az áradat még a gátszakadástól kilométerekre is a felszíni vizeket.

Forrás: Google
Az eredeti állapot és Kolontár legújabb képe a Google Earthben

A Google virtuális földgömbszoftverét a hazai média is előszeretettel használja a katasztrófa helyszínének bemutatására, mivel mind az átszakadt tározó, mind a többi hazai vörösiszap-kazetta jól kivehető rajta feltűnő színüknek köszönhetően. A Google Earth eredeti felvételein természetesen az ajkai tározó is eredeti állapotában és napfényes időben fényképezve szerepelt. A frissen kiadott felvétellel az eredeti helyzetet összehasonlító képeket is megjelentetett a cég, amelyek különböző nagyításban ábrázolják a gátszakadást és környékét (lásd illusztrációinkat).

Forrás: Google
A gátszakadás közeliben

Az internetes vállalat korábban több nagy természeti katasztrófáról is közzétett frissen készült felvételeket, így a Katrina hurrikán New Orleans-i pusztításáról, vagy a haiti földrengésről, amivel akkor a mentőalakulatok munkáját is segíteni szerette volna a cég. Az ajkai régióról készült felvételeken körülbelül 500 méteres magasságig vehetők ki minőségromlás nélkül a részletek.