Gondolatvezérlős távirányítót készítettek az iPhone-hoz

Vágólapra másolva!
A fülhallgatóhoz hasonló, kicsit otromba eszköz a gyártó ígérete szerint egy kis gyakorlással az alkalmazások vezérlésére is használható az okostelefonon.
Vágólapra másolva!

Az iPhone-hoz készült gondolatvezérlő eszköz XWave névre hallgat, és PLX Devices nevű cég forgalmazza november elsejétől, mindössze száz dollárért. A használatához egy ingyenes kliensszoftvert is le kell tölteni hozzá a telefonra.

A terméket még egyetlen technológiai szaklap sem tesztelte le, ezért nem tudni, valójában mire használható: valószínűleg inkább egy kísérleti tecnhológia, ami jó játék, mintsem hasznos kiegészítő. A gyártó ismertetője szerint a nagyméretű, műanyag headset, amit a fejre kell helyezni, a felhasználó homlokán keresztül érzékeli az agyi tevékenységből származó elektromágneses hullámokat a szenzoraival, vagyis kicsit úgy működik, mint egy orvosi EEG.

Az XWave bemutató videója szerint ez például arra jó, hogy segítse a koncentrációt, illetve a relaxálást az agytevékenység intenzitásának mérésével. A dolog izgalmasabb része, hogy a leírás szerint egyszerű vezérlési funkciókat is be lehet tanítani a szoftvernek, vagyis az iPhone-os programokban lehet vele gondolattal irányítani dolgokat.

Az XWave reklámja sem sokat árul el a lényegből

A gyártó ezt nem illusztrálta részletesen, de valószínű, hogy ha az eszköz az agyi tevékenység intenzitását méri, akkor be lehet vele gyakorolni valamilyen jeladást pusztán a koncentrációval. Az eszköz a leírása szerint arra is képes, hogy detektálja a felhasználó hangulatát, és egy külső csatolóval ehhez igazítsa például a szobai világítást. A PLX fejlesztői eszközöket is ad a gondolatvezérlőhöz, így az alkalmazásfejlesztők maguk dönthetik el, mire használják - ha a játszadozáson kívül tényleg jó lesz majd valamire.