Tettestársaira vallott az orosz szuperhacker

Vágólapra másolva!
Nem megy börtönbe a 9.4 millió dollárt összelopó orosz kiberbűnöző, mert a tárgyaláson társaira vallott - közölte a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Megússza a börtönt a 9.4 millió dollár ellopásában közreműködő Vitalij Plescsuk. A hacker vállalta, hogy vallomásában leleplezi társait, akikek közösen feltörték a RBS WordPay fizetési szolgáltatót. Plescsuk hat év felfüggesztett börtönbüntetést kap, és és 8.9 millió dollár kártérítést kell megfizetnie.

Plescsuk hét társával együtt 2008 novemberében jutott be a Royal Bank of Scotland tulajdonában lévő fizetési szolgáltató rendszerébe. Az RBS WorldPaytől ellopott információkat a csoport arra használta fel, hogy cégekhez tartozó bankkártyákat klónozzon le, majd ezekkel nagy pénzösszegeket hívjanak le.

A pénz kivétele is szervezett akcióként történt. A több példányban lemásolt kártyákkat a világ 280 városának 2100 bankautomatájánál próbálták ki rövid idő alatt. Az egész kivételi manőver 12 óra alatt zajlott le. Az amerikai hatóságok szerint a csoport támadása az eddig legszervezettebb számítógépes csalás volt az emberiség történetében.