Újból szabadalomsértéssel vádolja az Apple a Nokiát

Vágólapra másolva!
Az Apple szerint a Nokia jogtalanul használja fel saját termékeiben az iPhone gyártójának kilenc különböző szabadalmát. Tavaly a Nokia indított hasonló okok miatt pert a cupertinói gyártóval szemben.
Vágólapra másolva!

A két cég közül elsőként a Nokia tett jogi lépéseket szabadalomsértés miatt: még 2009 októberében egy amerikai bíróságon azért perelte be az Apple-t, mert állítása szerint a társaság által levédett tíz különböző szabadalmat épített be jogtalanul az iPhone-ba és az iPadbe.

Az Apple még tavaly decemberben viszontperelte a Nokiát, a napokban azonban újabb jogi lépéseket tett: a BBC beszámolója szerint egy brit bíróságon indított eljárást a finn társaság ellen a korábbi per kiterjesztéseként. Az amerikai gyártó szerint a Nokia kilenc szabadalmát jogtalanul használja okostelefonjaiban.

A Nokia szóvivője az eset kapcsán úgy nyilatkozott, nem lepi őket meg az amerikai cég lépése, de véleményük szerint ez nem változtatja meg a korábbi per alakulását. A finn cég különböző mobiltelefonos megoldásait mintegy negyven cég licenceli és alkalmazza termékeiben, ezek között azonban az Apple nem található meg. Míg a Nokia az adatok vezeték nélküli másolásával, illetve a beszédhang kódolására, valamint titkosítási funkciók megvalósításával kapcsolatos szabványok megsértésével vádolta meg az Apple-t, azt egyelőre nem tudni, hogy e cég szerint milyen szabványokat sértett meg finn riválisa.