PC-forradalmat ígér jövőre az Intel

Vágólapra másolva!
Az Intel legújabb processzorába már a jelenleg tipikusan különálló egységként alkalmazott grafikus vezérlőt is beépítették, a megoldás olcsó számítógépeken is elérhetővé teszi majd a látványos, 3D-s grafikai alkalmazások és játékok, valamint HD-felbontású videó lejátszását, de például digitális fotók feldolgozását is jelentősen felgyorsítja majd - ígéri a cég.
Vágólapra másolva!

A vállalat közlése szerint az egyelőre csak Sandy Bridge kódnéven ismert lapkákat tartalmazó asztali PC-k és laptopok már a jövő év elején a boltokba kerülhetnek. A termék legfontosabb újítása, hogy egy lapkában tartalmazza a számítógép két kulcsfontosságú komponensét, a számításokat végző központi feldolgozó egységet és a grafikus vezérlőt is.

Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója szerint a Sandy Bridge forradalmasítani fogja a PC-ipart, így a processzor kulcsfontosságú termék a vállalat számára. Az új lapkát egyébként kifejezetten alsó kategóriás asztali és hordozható számítógépekbe szánják.

Gyorsabb és kevesebbet fogyaszt

Mivel a grafikus vezérlő közvetlenül a processzorban található meg, a két komponens közti kommunikáció felgyorsul, ami többek közt a digitális képek korábbinál gyorsabb feldolgozását eredményezi, bár konkrét teljesítményteszteket az Intel egyelőre nem közölt az új lapkáról. Emellett az egybeépített megoldás az akkumulátoros üzemidőre is jó hatással van, mert az integrált megoldás működtetése kevesebb áramot igényel.

Forrás: [origo]
A Sandy Bridge lapka asztali gépekbe szánt változata

A Gartner piacelemző cég munkatársa a BBC-nek úgy nyilatkozott, bár nagy dobásnak tartja az Intel új lapkáját, nem számít arra, hogy az forradalmasítaná az egész iparágat.

A szaksajtó vélekedése szerint a beépített grafikus vezérlős processzor megjelenése komoly gondot okoz majd a grafikus lapkákat gyártó Nvidiának, ám a cég úgy nyilatkozott, nem aggódik a jövője miatt, mivel "az Intel már évek óta jósolja a különálló grafikus processzorok halálát", de ezek komolyabb teljesítmény elérésére képesek, így szerepük továbbra is kulcsfontosságú marad. A rivális AMD is az Inteléhez hasonló, integrált lapka kifejlesztésén munkálkodik, melynek premierje ugyancsak a jövő év elején várható.