Rágalmazásért ítélték el a Google-t Franciaországban

Vágólapra másolva!
Sikerrel perelte be rágalmazás miatt a Google-t az a férfi, akinek nevére keresve a kereső börtönnel és nemi erőszakkal kapcsolatos szavakat ajánlott.
Vágólapra másolva!

Ötezer euróra büntette egy francia bíróság a Google-t, mert a keresőmező alatt felbukkanó ajánlataiban negatív szavakat társított egy férfi nevéhez. A per során kiderült, hogy a férfit korábban három év felfüggesztett börtönre ítélték kiskorú megrontásáért, az erről szóló hírek miatt kerülhettek a neve mögé a rágalmazónak tartott jelzők.

A Google azzal védekezett, hogy a javaslatokat az alapján választja ki a rendszerük, hogy mely szavakat társítják egymáshoz kereséskor a felhasználók. Állításuk szerint a rágalmazónak tartott javaslatokat nem szándékosan állították be, csupán a legnépszerűbb keresőkifejezésekből állították elő.

Bár a bíróság megítélte a kártérítést a férfinak, a keresőszó javaslás funkciót nem marasztalta el. Az ítélet szerint nem illegális az ajánlatok megjelenítése, azonban a cégnek el kell távolítania a férfi nevéhez kapcsolódó rágalmazó javaslatokat.

A Google szóvivője úgy nyilatkozott, hogy alávetik magukat a büntetésnek. "Fontos, hogy rámutassunk arra, hogy a Google Suggest funckió a legnépszerűbb keresőkifejezéseken alapul. A Google nem sugallja ezeket a keresőszavakat" - mondta a szóvivő, kiemelve, hogy a javaslatok tisztán statisztikai módszerekkel készülnek.