Hazánkat is érinti a 14 országban zajló kalózrazzia

Vágólapra másolva!
Tizennégy európai országban, köztük hazánkban, hajtott végre összehangolt támadást a kalóz anyagokat tartalmazó szerverek ellen a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Két éve tervezték az európai országok rendőrségei azt a rajtaütést, amit végül ma reggel hajtottak végre. A rendőrök a kalózkodási piramis tetején található gyűjtőoldalakat, az úgynevezett topsite-okat vették célba. A fájlcseréléssel kapcsolatos ügyekre specializálódott blog, a TorrentFreak szerint Hollandiában, Belguimban, Norvégiában, Németországban, Nagy Britanniában, Csehországban, Svédországban és hazánkban kerestek jogsértő anyagokat tartalmazó szervereket a rendőrök.

A Dagens Nyheter szerint Svédországban hét helyszínre szálltak ki a razzia során. Ezek között megtalálható volt a Pirate Baynek régebben helyet adó PRQ szerverterme és az umeai egyetem is. Hazánkban az Asva.info értesülései szerint csupán egy szerverteremben láttak tíz-tizenkét rendőrt. Az oldal nem tud arról, hogy szervereket foglaltak volna le hazánkban.

A torrentoldalak működnek

A szerzői jogvédők legnagyobb célpontjának számító Pirate Bay, úgy tűnik, megúszta a razziát. A torrentoldal rendkívül lassú, csak minden második-harmadik kattintásra jelenik meg, ám kétségkívül üzemel. A TorrentFreak információi szerint Magyarországon is volt razzia, ám cikkünk megírásakor a nevesebb oldalak fennakadás nélkül működnek.