Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Emberek ezrei haltak meg vezetés közbeni mobilozás miatt

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók becslései szerint 2001 és 2007 között csak az Egyesült Államokban mintegy tizenhatezer ember veszítette életét az utakon azért, mert vezetés közben telefonált vagy sms-ezett.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Texasi Egyetem kutatói az American Journal of Public Health című egészségügyi szakfolyóiratban publikálták vizsgálataik eredményeit: a Reuters hírügynökség szerint ez az első olyan tudományos kutatás, amelyben a mobiltelefonok és a vezetés kölcsönhatásait tekintették át. A vizsgálat eredményei szerint a harminc évnél fiatalabb sofőrök esetében a vezetés közbeni mobiltelefonálással összefüggésbe hozható halálos balesetek száma 2001 és 2007 között gyors ütemben emelkedett. Az egyetem kutatóinak becslései szerint hat év alatt mintegy 16 ezer ember vesztette éltetét az amerikai utakon a nem megfelelő mobiltelefon-használattal kapcsolatba hozható módon.

A kutatás készítői a mobilszolgáltatóktól kapott hálózatforgalmi adatokat és a közúti baleseti statisztikákákat vetették össze. Míg az USA-ban 2002 tájékán havonta mindössze egymillió sms-t küldtek el a felhasználók, mostanság ez a szám már mintegy 110 millióra emelkedett. Az Egyesült Államokban tíz évvel korábban még kimondottan népszerűtlen volt az sms, amely az utóbbi néhány évben vált szélesebb körben használatossá, ami - az egyetem kutatói szerint - a vezetés közbeni mobiltelefonálással kapcsolatos halálos balesetek növekedését eredményezte. 2008-ra hatból egy halálos balesetet az okoz, hogy valami - például egy mobiltelefon - elterelte a sofőr figyelmét az útról. Az Egyesült Államok harminc államában tilos vezetés közben sms-ezni, sok helyütt pedig mobiltelefonálni is csak headsettel vagy kihangosítóval lehet szabályosan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről