Budapesten teszteli a szupergyors mobilnetet a T-Mobile

Vágólapra másolva!
Budapest belvárosában teszteli a következő generációs szupergyors mobilhálózatot a T-Mobile és az Ericsson. Az új rendszerrel a másodperc törtrésze alatt le lehet tölteni egy dalt, és a YouTube videók betöltésére se kell pár másodpercnél többet várni.
Vágólapra másolva!

A T-Mobile és az Ericsson tavaly év vége óta teszteli a néhány éven belül várhatóan hazánkban is elérhető következő generációs mobilhálózatot, az LTE-t (Long Term Evolution). A rendszer kiépítését 2009 októberében kezdék meg, mostanra pedig a 11. kerület egy részén már el is érhető a szupergyors hálózat.

A több lépcsőben kibővített LTE teszthálózat 100 Mbps letöltési és 35 Mbps feltöltési sebességet ért el. A két cég szakemberei az új generációs hálózatot az 5. kerület egy részére is kiterjesztették. Erre azért volt szükség, hogy kipróbálják, milyen teljesítményre képes a rendszer a sűrűbben lakott, nagyobb forgalmat bonyolító területeken. A teszt sikerrel zárult, az LTE a sűrűbben lakott és a ritkábban beépített területeken is alkalmas az üzemre.

Az LTE negyedik generációs mobiltávközlési protokoll: egyrészt hatalmas le- és feltöltési sebességeket tesz elérhetővé, másrészt IP (azaz internetes) alapra helyezi a teljes hang- és adatkommunikációt, amivel a platformok közötti teljesebb átjárhatóságot teremti meg. A szolgáltatók számára hatékonyabb hálózatépítést, az előfizetőknek nagyobb fel- és letöltési sebességet kínál, mint a 3G/HSPA-hálózat, miközben jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Mobile tulajdonosa.