Facebookos betörőkkel riogatták a netezőket Amerikában

Vágólapra másolva!
A rendőrök egy New Hampshire-i betörőbandát gyanúsítottak azzal, hogy a facebookos üzenetek alapján talált meg és fosztott ki több tucat üresen hagyott házat, de mint kiderült, alaptalanul.
Vágólapra másolva!

A New Hampshire-i Nashua városában több mint ötven betörés történt augusztusban, amelyek elkövetésével az immár facebookos betörőként elhíresült, most letartóztatott három férfit gyanúsítják - írja a PC Magazine. A banda két tagja helybéli és fiatalkorú, a harmadik egy massachusettsben élő felnőtt (lásd képünkön), akik majdnem kétszázezer dollárnyi értékben zsákmányoltak javakat, főleg műszaki cikkeket, készpénzt, de fegyvert és lőszert is. A betörésekre főleg a nappali órákban került sor, amikor a háziak nem voltak otthon.

A veszélyre már más is felhívta a figyelmet

A banda elfogása után egy helyi rendőrszázados, Robert Dickinson a WMUR-9 hírtelevíziónak mondta el, "biztosan tudják", hogy a banda tagjai közül "némelyek" a Facebookon nézték ki a célpontokat a helyi lakosok státuszüzeneteinek megfigyelésével. A nyomozó ezért arra figyelmeztette a netezőket, hogy csak körültekintően nyilatkozzanak a tartózkodási helyükről a közösségi oldalon, amelyik már annak automatikus mobilos megosztási lehetőségét is kínálja a Places nevű alkalmazással.

Ezzel úgy tűnt, a PleaseRobMe.com (Rabolj ki, kérlek!) nevű figyelemfelkeltő oldal alkotóinak legsötétebb víziója vált valóra. A szájt a felhasználók olyan Twitteren és más közösségi szolgáltatásokban elhelyezett üzeneteit gyűjtötte össze, amelyek jelezték a külvilágnak, mikor nincsenek otthon. Mivel a kezdeményezés elérte a célját, és a téma az üzemeltetők szerint elég nagy figyelmet kapott a médiában, a szájt működését leállították.

A Facebook illetékesei viszont siettek cáfolni a közösségi oldal szerepére vonatkozó feltételezéseket, főleg, miután a "facebookos betörők" híre bejárta a sajtót. A szájt szóvivője szerint ahhoz, hogy a betörők a státuszüzenetek alapján csapjanak le, ki kell deríteniük az ottani felhasználók pontos címét is, amit a legtöbben nem tesznek idegenek számára elérhetővé. A másik feltétel emellett az, hogy a felhasználó minden üzenete teljesen nyilvános legyen (ami viszont már nem olyan ritka, de önmagában kevés).

Csak egy áldozatnál segíthetett az oldal

A közösségi oldal üzemeltetői felvették a kapcsolatot a nashuai rendőrséggel is, és csak ekkor derült ki, hogy pontosan miről van szó. A nyomozók csupán annyit állapítottak meg, hogy az egyik bandatagnak volt egy facebookos ismerőse az áldozatok között, aki elárulta, hogy mikor utazott el nyaralni. A rendőrség a Facebooknak adott válaszában leszögezte, hogy a többi rablásnak nincs köze a közösségi oldalhoz - írja a CNet. A nyomozók mindeddig 18 ügyet göngyölítettek fel a három férfi letartóztatását követően.

A Facebook mindeddig csak fordítva működött: 2009 szeptemberében az oldal buktatott le egy betörőt Nyugat-Virginiában. A férfi 3500 dollár értékben szedett össze ékszert az áldozatai házában, és közben megnézte a Facebook-profilját is, amiből a távozása előtt elfelejtett kijelentkezni. A nashuai rablókat szintén a gondatlanságuk buktatta le, de máshogy: a csapat egy rakomány tűzijáték-rakétát is elvitt az egyik házból, amit otthon kipróbáltak. A durrogásra egy szolgálaton kívüli rendőr is szétnézett a környéken, aki megtalálta az elhasznált, ritka fajta tűzijáték csomagolását, és ennek alapján azonosítani tudta a tolvajokat.