Vágólapra másolva!
Két évtizeddel korábban a számítógépes szakemberek a PC-k rendszerórájának átállítását péntek 13-ára eső napokon, nehogy a számítógépen esetleg rajta lévő ismert vírus aktiválódjon. Napjaink kártevői ellen hasonló lépések már nem védenek, non-stop felkészültnek kell lennie a felhasználóknak.
Vágólapra másolva!

A biztonsági szoftvereket fejlesztő Sophos cég a blogján emlékezett meg a Jerusalem nevű ősi komputervírusról, amely 1987 őszén bukkant fel a világszerte használatos PC-ken - bár idehaza ekkoriban a legtöbben még legfeljebb Commodore 64-esen pötyögtek. A DOS operációs rendszerek alatt futtatható .exe és .com fájlokat fertőző kártevő elsőként Jeruzsálemben okozott komoly gondokat a komputereken, később azonban az egész világon elterjedt: csúcspontját az IBM statisztikái szerint 1991-ben érte el - ekkor már idehaza is kezdtek elterjedni a PC-k.

Péntek 13-án programokat törölt a vírus

A kártevő figyelte a rendszerdátumot, s ha az nem az 1987-es, hanem attól eltérő évet mutatott, minden péntekre eső 13-án aktiválta kártékony töltetét, amely programfájlokat törölt. Ugyanakkor szakértők visszaemlékezései szerint a Jerusalem vírus fertőzését követően sok esetben jelentősen lelassultak a PC-k, amely a kártevő háttérben való tevékenykedésének volt köszönhető. A Windows 95 megjelenésével párhuzamosan a péntek 13-án támadó kártevő 1995-re gyakorlatilag teljesen eltűnt, bár a Wikipédia szerint számos variánsa is készült, amelyek például más dátumokon fejtik ki kártékony hatásukat.

Forrás: Sophos
Így programozták a dátumfigyelést a Jerusalem vírusba

Ma már nem elég a dátumcsere

A mai kártevők ellen már nem lehet olyan egyszerű módszerekkel védekezni, mint a dátum átállítása, ráadásul ez a művelet a mai, internetre kapcsolt PC-ken inkább problémákat okozna, mint használna, például online vásárlási rendszerek hitelesítéseinél hibaüzeneteket, riasztásokat kapnánk.

Mostanra a kártevőket sem nagy felfordulást kiváltani kívánó, beteg lelkületű programozók, hanem profi internetes bűnözők készítik. Ezért a legtöbb esetben már nem is akarnak fájlokat törölni a PC-ről, vagy ehhez hasonló kellemetlenségeket okozni, inkább szép csendben megbújva ellopják vele keresztül fontos adatainkat. A kártevő érkezhet chaten, vagy közösségi oldalakon terjesztett csalárd linkekről, de rejtheti azt trükkösen formázott PDF-fájl, videó vagy böngészőben futó játék, de akár egy teljesen legitim oldalon elhelyezett rosszindulatú reklám is.

Miután a Microsofttól teljesen ingyenes víruskereső is elérhető, nincs ok arra, hogy kártevők elleni védelem nélkül használjuk az internetet, emellett a PDF-olvasót, a Flasht, a médialejátszó programokat, az operációs rendszert és a böngészőket sűrűn érdemes frissíteni. Ebben segítséget nyújthat az általunk is sokszor emlegetett Secunia PSI nevű ingyenes szoftver.